Krumplis tészta savanyúságokkal

A krumplis tészta a szegények eledele,mondják róla sokan, hiszen gyakorlatilag a legolcsóbb, legegyszerűbb hozzávalók kellenek hozzá, krumpli, tészta és hagyma. Ez az a három alapanyag, amelyik minden háztartásban megtalálható, és ami még fontosabb, laktató ételt lehet belőlük főzni. A tészta szénhidrátban gazdag, a krumpli is laktató, ami együtt tökéletes kombináció. Az már más kérdés, hogy ennek az ételnek a tápanyag értéke mennyi, de mértékkel ez is fogyasztható.
A legfinomabb, ha kovászos vagy savanyú uborkával esszük, de bármilyen ecetes savanyúság illik hozzá. Nekem sokáig nem volt a kedvenc ételeim között, de a férjem imádta és sűrűn kellett készíteni neki, majd idővel én is megszerettem. Miért írok most mégis róla? Mert eszembe jutott a minap. Az unokáim is szeretik. Régről ismert étel ez nekem. Nagymamám hetente legalább egyszer elkészítette és ő azzal tette még finomabbá, hogy a kész ételt tepsibe tette/terítette és egy kicsit betette a sütőbe, hogy a teteje és a szélei is megpiruljanak.
Hozzávalók 2 személyre
- Fél kg burgonya,
- 2 nagy fej vöröshagyma,
- 1-1,5 ek sertészsír esetleg olaj,
- 1 teáskanál fűszerpaprika,
- őrölt bors ízlés szerint,
- só ízlés szerint,
- 20 dkg tészta bármilyen fodros vagy kockatészta.
Elkészítés
1.) Előkészítjük a hozzávalókat:
- A hagymákat megtisztítjuk, megmossuk,
- A zsírt megfelelő nagyságú lábasba tesszük,
- A krumplit meghámozva, megmosva lábasba daraboljuk, öntünk rá hideg vizet, ízlés szerint sózzuk.
2.) Az alap elkészítése
- A zsírt felmelegítjük, ráöntjük az apróra felkockázott hagymát, enyhén sózzuk, s aranybarnára pirítjuk.
- Nem csak dinszteljük, pirítjuk is egy kicsit, mert ez ad nagyon finom ízt az ételnek!
- Ha megpirult, megszórjuk a fűszerekkel! Vigyázz, mert a vastag aljú edényben tovább sül és megég!
3.) Ezzel egy időben a krumplit is, a tésztát is megfőzzük. Majd...
- A leszűrt tésztát a sült hagymára öntjük, elkavarjuk, hogy egyenletesen érje mindenhol a tésztát a finom hagymás, fűszeres zsír.
- Erre krumplinyomón átnyomjuk a puha, leszűrt krumplit, természetesen még forrón.
- Szépen, türelmesen összekavarjuk a hagymás-zsíros tésztával, szépen eloszlatjuk a krumplit, hogy mindenhol egyenletes legyen.
- Lefedjük, egy kis ideig állni hagyjuk, majd átkavarjuk.
4.) Lehet tálalni, jóízűen fogyasztani.
Mi vegyes savanyúsággal fogyasztjuk, mert ez savanyúság illik hozzá a legjobban (szerintem) és ki-ki ízlése szerint választhatja meg, hogy uborkát, savanyított paprikát vagy más savanyút fogyaszt-e mellé. A savanyított paradicsom is igen jól illik hozzá!
Jó étvágyat kívánok!
ÍzVilága receptek









ÍzVilága receptek








