Az idén a kertemben sok sütőtök termett,
Ezért úgy döntöttem készítek sütőtök és sülttök lekvárt is, mert szeretjük a lekvárt palacsintában is és a piskótatésztára is. Eddig még sohasem készítettem ilyen lekvárt, ezért kerestem néhány receptet, de azután mégis a saját elképzelésem szerint készítettem el. Igazából, csak az alapanyagok mennyiségén változtattam, főleg a hozzáadott cukor fajtáján és mennyiségén. Én alapból szinte semmibe sem használok cukrot, vagy csak nagyon keveset, akkor is inkább nádcukrot. A lekvárba és a befőttekbe bármennyire is cukormentesen főzök, azt gondolom kell egy kis cukor, hogy élvezhetőbb legyen a késztermék. Először is nézzük mi a különbség a két lekvár között, habár a nevében is benne van:
Sütőtök lekvár: Megtisztított, héj nélküli nyers sütőtökből készül.
Sülttök lekvár: Megtisztított, a sütőben héjastól (mag nélkül)megsütött sütőtökből készül. Ez már eleve egy fogyasztható étel.
1.) Sütőtök lekvár
Felvágtam, magjától és héjától megtisztítottam három közepes tököt, felkockáztam, fazékba tettem és nagyon kevés, fél liternyi vizet öntöttem rá és elkezdtem főzni. Amikor felfort kisebbre állítottam a hőmérsékletet és hagytam megpuhulni, közben kevergettem, egyszer még egy pici vizet is kellett alá önteni, mert szinte teljesen lefőtt róla.
Amikor teljesen puhára főtt a tök, már a kevergetéstől is pépszerű lett, de áttörtem burgonyatörővel, ott a fazékban, tettem bele négy ek. nádcukrot, kettő darab kifacsart citrom levét és fahéjat fél csomaggal, majd kevergetés mellett továbbfőztem, amíg a cukor el nem olvadt teljesen és az ízek össze nem értek benne. Ezután forrón, kisüvegekbe töltöttem. Szinte teljesen tele és lefedtem légmentesen, majd a fejükre állítottam az üvegeket tíz-tizenöt percre.
Tapasztalatom az üvegbetevés közben: Valószínű egy kicsit tovább kellett volna főznöm, amikor ízesítettem és beletettem a cukrot. Kicsit hígnak találom a lekvárt, habár gondolom lehülés után szilárdabb lesz majd.
Folytatatás a kép alatt:

Még lekvárom egyharmada nem volt kitálalva, ezért visszatettem főni és tettem bele egyharmad csomag zselatint és főztem még jó tíz percig, majd ezt is beletettem üvegekbe. Lásd: három darab üveg, ami a képen fejjel lefelé áll.
Hát igazán kíváncsi vagyok rá, hogy milyen ízű lesz és hogy meddig áll el az általam készített töklekvár?
2.) Lekvár sülttökből...
Első fontos dolog, hogy én a lekvárhoz itt sem mértem az alapanyagokat.
Az eljárás hasonlít az előzőhöz, csak itt a lekvárkészítés nem nyers tökkel indul, hanem már megsütött kész fogyasztásra alkalmas sülttökkel.
Hozzávalók:
- Sütöttem két tepsi sütőtököt
- néhány kanál nádcukor
- 2 citrom leve
- 10 gram körüli pektin
- fahéj ízlés szerint
Elkészítése:
- A tök egyharmadát az asztalra tettem későbbi fogyasztásra. A többiről lefejtettem a héját és összeaprítottam, kicsit összetörtem
- Hozzáadtam, az előbb felsorolt alapanyagokat (annyit amennyit gondoltam, hogy biztos kell bele) és belekevertem a masszába, feltettem főni
- Amikor forrás után legalább 4-5 percig főtt utána ízesítettem, majd betöltöttem kisméretű dunsztos üvegekbe.
- Forrón lezártam és egy tálcára tettem, fejjel lefelé borítva 5-10 percre.
- Ezzel készen is van. Mehet a spájzba, a polcra!
Egy-két hét eltelte után lesz a kóstolás, ahol kiderül, kell-e valamit módosítani a recepten. Ennek tudatában főzést még az idén megismétlen néhányszor, mert bizony nagy mennyiségű tök pihen még a kamrában.
Recepteket lejegyezte és fotózta: Irina
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
És most jőjjön két BONUS olvasnivaló a saját receptjeim után:
Sütőtöklekvár: ki mondta, hogy télen nincs mit befőzni
Ínyenc lekvárt főzhetünk az ősztől kapható, télen egyre olcsóbbá váló sütőtökből! Hogyan?
Van az a mennyiségű sült sütőtök, amennyivel az amúgy elvetemült tök-fanatikusok sem bírnak el. Ilyenkor jön a nagy kérdés, hogy mi legyen a parlagon maradt 20-30 kg zöldséggel. Mutatunk egy megoldást.

Ha valamilyen zöldség-gyümölcsből több termett, mint amennyit frissen el tudunk fogyasztani, jöhet a tartósítás. Mivel genetikailag a környezetünkben mindenki édesszájú, ezért a sütőtök esetében elsősorban a vércukorszint-emelő módok jöhetnek szóba. Az első kézenfekvő ötlet a lekvárkészítés volt. Lássuk hát a menetét!
Hozzávalók:
60 dkg sült sütőtök
40 dkg cukor
1 citrom leve
6 g pektin
fahéj ízlés szerint
A sütőtököt előzetesen megsütjük, majd a héjától leválasztva kis kockákra daraboljuk. Az omlós, kockázott sütőtököt villával összetörjük (ki mennyire szereti homogénen, maradhatnak benne nagyobb darabok is), majd hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és a fahéjat. Citrommagokra figyeljünk, mert nem kellemes ráharapni. A fahéjban lehetünk rugalmasak, akár el is hagyható. Ami eddig az edényünkbe került, azt most már összekeverhetjük és feltehetjük a tűzhelyre.
Intermezzo: a tök édességétől függően a cukor mennyiségét növelni is lehet, erről kóstolással tudunk dönteni. Ha kevésbé édes terményhez jutottunk hozzá, akkor ízlés szerint adjunk hozzá még cukrot.
Mivel tökünk eleve főtt volt, ezért csak pár percig rotyogtassuk a lekvárt folytonos kevergetés mellett. Ekkor kerül a képbe a pektin. A pektinre azért van szükség, mert a lekvár enélkül nem lenne elég szilárd (természetesen akinek az eredeti folyós halmazállapot is megfelel, az ne használjon pektint). Mivel mi kenhetően, kicsit zselésen favorizáljuk a lekvár halmazállapotát, ezért a pektint összekevertük 1 evőkanál cukorral és a fortyogó finomsághoz adtuk. És már el is készült!
A fenti mennyiséget 3 db 3 decis befőttes üvegbe töltjük, majd lezárás után pár percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket. Marad 1-2 evőkanálnyi a lábas alján, ez pont elég arra, hogy végrehajtsuk a szokásos lekvárfőzés utáni nyalakodást.

Az eredmény egy guszta, narancsos színű lekvár, amelynek ízét a hozzáadott citrom még jobban kiemeli. Fogyaszthatjuk a hagyományos módokon, de sajtok mellé is kitűnő választás. Ugye milyen jó, hogy késő ősszel vagy akár télen is lehet befőzni? :)
Lekvár főzés pektinnel, rendben! De mi is az a pektin?
Az otthoni "egészséges" - cukor és mesterséges adalékanyagmentes - lekvár főzéshez a legtöbb recept a pektint ajánlja. De mi is az a pektin?
A pektin növényi rost, amely folyadékkal keveredve gélszerű anyagot képez. A pektint vegetáriánus zselatinnak is nevezik, kiváló alapanyag lekvár és dzsem készítésére. Az alma mellett nagy mennyiségben található a birsalmában, citrusfélékben, barackban, szilvában és még sorolhatnánk.

A pektin megfelelő “E” száma az E-440, ami egy természetes növényi kivonatú zselésítő adalékanyag.
Számos jó hatása ismert, pl. javítja a tápanyagok felszívódását, méregtelenít, képes a koleszterinszintet csökkenteni.
A pektin növényi rost, amely folyadékkal keveredve gélszerű anyagot képez. A pektint vegetáriánus zselatinnak is nevezik, kiváló alapanyag lekvár és dzsem készítésére. Az alma mellett nagy mennyiségben található a birsalmában, citrusfélékben, barackban, szilvában és még sorolhatnánk.
A pektin megfelelő “E” száma az E-440, ami egy természetes növényi kivonatú zselésítő adalékanyag.

A pektin zöldségekben, gyümölcsökben található, teljesen veszélytelen, méregtelenítő hatású. A növényekben, a sejtek működését szabályozzák, biztosítják a szövetek rugalmasságát, a növény nedvesség tartalmát. Jellemzője, hogy képes oldhatatlan vegyületet képezni a nehéz fémekkel, és a radionuklidokkal. E tulajdonsága miatt a WHO egészségügyi világ szervezet ökológiailag szennyezett területen történő felhasználását ajánlja pl. Japán, Csernobil.
Pektint az alma préselése után megmaradt anyagból, a citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin, citrom) héjából nyerik ki. Gyártják por és sűrítmény formájában. A pektint kocsonyásító tulajdonsága miatt használják a cukrászatban és az alacsony cukortartalmú és alacsony kalóriaértékű gyümölcsízek, gyümölcszselék, dzsemek, lekvárok gyártásánál.
Mire jó a pektin?
Javítja a tápanyagok felszívódását. A pektin megváltoztatja a gyomor- és bélrendszer tartalmának viszkozitását. Ha élelmiszerrel együtt visszük be a szervezetbe lelassítja az emésztési folyamatot, így a tápanyagoknak van idejük felszívódni a bélfalon keresztül és beépülni a szervezetbe. A tápanyagok maximális beépülésével pedig csökkenti az étvágyat.
A szervezetbe kerülve a pektin megváltoztatja a széklet víztartalmát, növeli a viszkozitását, ezért mind a székrekedés, mind a hasmenés kezelésére alkalmazható.
Égési sérülések esetén vízmegkötő képessége miatt alkalmazzák.
Vízmegkötő képessége miatt fogyókúrás készítményként is ajánlják és használják, mivel fogyasztás után a gyomorban megduzzad és ezzel csökkenti az éhségérzetet. Ennek a hatásának köszönhetően a fogyókúrázók előszeretettel vásárolják és fogyasztják.
A pektineket javasolják a méregtelenítésben (a nehézfémek szervezetből való kiürítéséhez).
Az almapektin, egy nagyon vékony, nedvesítő bőrvédő réteget képez a mikroorganizmusokkal szemben, ezért nagyon jó baktériumölő hatása van.
A pektinek képesek csökkenteni a vér koleszterin szintjét.
Negatív hatása a pektinnek nem ismert, étrend kiegészítőként a világ összes országában korlátlan mennyiségben engedélyezett.
Forrás:
Naturalvital.hu
Pektin (E440) – avagy mit tud a növényi zselatin? Természetgyógyász, Birtalan Katalin
Pektin - Wikipédia
Pixabay.com