Rántott szelet
Rántott szelet, petrezselymes burgonyával
Hozzávalók 2-4 fő részére:
4-8 szelet kicsontozott karaj
4-6 db tojás
zsemlemorzsa
só, étolaj, ízlés szerint
Elkészítése:
- A karaj szeleteket előkészítem:
Én egészben szoktam vásárolni a karajt 1-1,2 kilogrammot, utána kicsontozom, majd szeletekre vágom. Így olyan vastag lesz ahogyan mi szeretjük.
A karajcsontból pedig ízletes húslevest lehet készíteni, friss répával, zöldségekkel.
A hússzeleteket utána kiklopfolom. Csak lazán, mert a karaj nem igényel többet.
-Húst ha vékony szeletre vágtam, akkor nem ízesítem, ha vastagabbra akkor egy kicsit megsózom.
-Tojásokat leütöm a teszek bele sót / egy picit többet mert a húson nincs/ és kikeverem simára,
másik tálkába zsemlemorzsát teszek,
a sütőedénybe pedig az olajat /6-8 decilitert mindenképpen/ majd forróra, de nem lobogóra hevítem.
- A hússzeleteket előre nem bundázom be, csak közvetlen sütés előtt, amikor már teszem is az olajba.
Egyszerre csak 2-3 szeletet, amennyi belefér az egyszerre olajba.
Így lazább, omlósabb lesz a kész szelet.
Bundázás és sütés:
- A húsnak mind a kettő oldalát belemártom a lisztbe, utána a tojásba, majd zsemlemorzsába.
Utána azonnal az olajba teszem.
-Ezt megismételem 3-4-szer. Amennyi szelet belefér az olajba.
-Ha ismét felhevült az olaj, tartalékra veszem a lángot. A szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütöm, majd csurgatótálba vagy papírtörlő kendőre helyezem őket.
-Utána ugyanígy készítem el a maradék szeleteket is.
-Ha nem fogyott el a tojás, akkor teszek bele egy nagyon kevés zsemlemorzsát, vagy lisztet esetleg összevágott petrezselyem zöldet is, összekeverem, evőkanállal az olajba rakom.
Egy kicsit meglapítom és kisütöm azt is lassú tűzön. Mindkét oldalát.
-Ha minden elkészült tálalom petrezselymes burgonyával, tört vagy sült burgonyával és valamilyen salátával vagy savanyúsággal.
Petrezselymes burgonya
Hozzávalók:
1-1,2 kg burgonya
1-2 csomó petrezselyem zöldje
só, és néhány evőkanál olaj
Elkészítése:
Burgonyát meghámozzuk, mossuk, kockára vágjuk ízlés szerint.
Sós vízben puhára főzzük, öntsük le a levét, de az utolsó kb. egy decilitert hagyjuk rajta.
Utána:
-Tegyünk egy edénybe olajat, ha előzőleg rántott, vagy sült húst készítettük,
akkor abból szűrjünk le egy keveset és azt használjuk, mert rendkívül jó ízt ad a burgonyának.
-Öntsük rá a főtt burgonyát, fakanállal kíméletesen keverjük át majd
-Tegyük rá az előzőleg, megtisztított és apróra vágott petrezselyem zöldet
és ismét keverjük át óvatosan.Ha szükséges tegyünk bele egy kicsi sót!
-Ezt a műveletet lassú tűzön és kíméletes kevergetés mellett tegyük néhány / 2-5/ percig, mert egyébként lesül.
Mi kicsit puhábban szeretjük. Az állagát a főtt burgonyán hagyott lé mennyiségével szabályozhatjuk.
Ha túl sok levet hagytunk rajta, akkor tartsuk kicsit tovább a tűzön kíméletes kevergetés mellett és elforrja a levét.
A kívánt állagot így kapjuk meg!
Rántott szeletekhez, sültekhez rendkívül finom.
Jó étvágyat hozzá!
Tetszett a cikk?
ÍzVilága receptek
Egy finom torta
Édességek, Torták
Egy finom torta, amelynek elkészítését ajánlom annak is, aki csak ritkán készít édességet.
Süssünk-főzzünk együtt!
Információk, Fontos információk
Mutassuk be országunk városainak, egyes tájegységeinek ízeit, főzési szokásait, hagyományait, hogy megismerhess ...
Rántott tökbél
Főételek, Sültek
Főzelékekre feltétnek vagy mellé egy mártást. Esetleg csak magában egy kis nasiként fogyasztva.
Túrós palacsinta
Édességek, Palacsinták, gofrik
Túrótöltelékes palacsinta sütőben is átsütve. Lehet sós vagy édes.Ez édes. Azért ilyen barna, mert a cukor k ...
Sajtosrúd
Tésztafelék, Pogácsák, perecek
Ropogós és sokáig friss marad ha fém dobozban tároljuk
Lazacos-paradicsomos tésztasaláta
Speciális receptek, Gluténmentes
Laktató étel
Házi készítésű árpakávé
Egyéb receptek, Italok
Ha a kávé már hideg, külön edényben forraljunk vizet, állítsuk bele a kávét, és melegítsük fel a kívánt hőfokra.
Konyhaműveletek 3/2 rész : Zölds. gyüm.
Információk, Egyéb információk
Zöldségek és gyümölcsök: A zöldségeket tisztítani és darabolni kell, mielőtt az ételeket elkészítenénk.
Szegedi csirkegulyás csipetkével
Főételek, Egytálételek
Először is főzzünk egy hagyományos csirkegulyáslevest sok zöldséggel, pirospaprikával, enyhén csípősen.
ÍzVilága receptek
Pacalpörkölt:
Főételek, Pörköltek
Pacalpörkölt, köménymagos főtt burgonyával
Töltött csirkemell
Főételek, Pörköltek
Hozzávalók
1kg csirkemell
2 csomag bacon
1 csomag sajt
1 csomag sonka
Só bors fokhagymapor
A csirkemell ...
Karfiolkenyér
Speciális receptek, Paleo
Igazi kenyér helyettesitő
Tojáspörkölt tarhonyával és ...
Főételek, Pörköltek
Tojáspörkölt tarhonyával és kevés apróra kockázott sertésszelettel.
Vegyes tál
Főételek, Sültek
Amikor nem tudod mi legyen az ebéd!
Szétnézel a konyhában és amit találsz összerakod.
Fejessaláta paradicsommal tálalva
Előételek, levesek, Saláták
Ennél egyszerűbben elkészíthető salátát elképzelni sem tudok.
Kefires meggyes sütemény
Édességek, Édes sütemények
Az én kefires süteményem
Tokányok I. rész: Borsostokány tésztával
Főételek, Egytálételek
Tokányfajták felsorolása itt e recept alatt!
Egyszerű és ízletes étel mindegyik. Ajánlom!
Krumplis Zsömle
Tésztafelék, Pogácsák, perecek
Nálunk nagyon kedvelt !