Szegedi halászlé
Halászlé recept ahogy én készítem:
Hozzávalók:
- 60 dkg tisztított ponty,
- 60 dkg tisztított harcsa,
- 40 dkg vöröshagyma,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- 1 db erőspaprika,
- 2 dkg só,
- 4 dkg szegedi fűszerpaprika
Elkészítése:
- A megtisztított halakat kifilézzük, majd kb. a harmadát félretesszük.
- Fazékba feltesszük főni a halat a csontokkal, fejjel együtt.
- Hozzáadjuk a félbe vágott vöröshagymát, majd sózzuk, borsozzuk.
- Beletesszük a fokhagymát is és megszórjuk őrölt pirospaprikával.
- Felöntjük 2 liter vízzel, és lassú tűzön kb. 2-2 és fél órát főzzük.
- A megmaradt halfiléket beirdaljuk, felkockázzuk, megszórjuk kevés sóval és felhasználásig hűtőbe rakjuk.
- Az alaplé ha elkészült, átpasszírozzuk egy tésztaszűrőn, fakanállal mozgatva a szűrőben a kimert halcsontokat.
Erre azért van szükség, hogy a halcsontról lejöjjön a hús, és ez fogja tartalmassá tenni az alaplevet.
- Ha megvagyunk az alaplével, felforraljuk a levest, majd belerakjuk a már előkészített halszeleteket.
- Ezt követően már csak 10 percig főzzük.
- Amennyiben volt belsőség a halakban, azt most adjuk a leveshez és további 10 percig főzzük.
- Kóstolás után újra ízesítjük, ha szükséges.
- Hegyes erős paprikát vagy csípős tört paprikát, friss kenyeret tálalunk hozzá.
Tálalhatjuk!
Tetszett a cikk?
ÍzVilága cikkajánló
Ismerd meg ételeinket, receptjeinket!
Információk, fontos
Egy kis kreativitást, néhány új ötletet beletéve, a legízletesebb ételek születhetnek meg.
Az ízletes marhapörkölt
Főételek, Pörköltek
Lehetőleg főzzük jó szaftosra! Ne salnáljuk belőle a vöröshagymát, mert ettől lesz jó szaftos!
Rántott tökbél
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Főzelékekre feltétnek, vagy mellé egy mártást. Esetleg magában, nasiként is fogyaszthatő
Töltött káposzta
Főételek, Egytálételek
Szerintem nincs is erre határozott recept. Legyen káposztánk, darálthús és a többi már megy magától.
Vegyes zöldségleves
Előételek/Levesek, Levesek
Tetszés szerint: Az arányok nem számítanak.
Ha valami hiányzik az sem baj.
Sertéspörkölt főtt burgonyával
Főételek, Pörköltek
Általában gazdagon fűszerezzük, az erős és csípősebb ízeket is bátran használjuk hozzá.
Szalagos fánk
Tésztafélék, Lángosok/Fánkok
Tetejét tetszés szerinti lekvárral vagy pudinggal ízesítjük. Majd meghintjük porcukorral.
Egy gyors fánk receptje
Tésztafélék, Lángosok/Fánkok
Gyorsan elkészíthető édesség ebédre, egy jó kis leves után, vagy egyszerűen csak délutáni desszertként fogyasztva.
Sült csibemáj hagymával rozmaringgal
Főételek, Sültek
Csibemáj azaz egyszerű alapanyag, mely amellett, hogy kevés kell belőle és olcsó is