A mákosguba, jellegzetes magyar étel

A mákosguba, jellegzetes magyar étel


  • A mákosguba jellegzetes magyar édesség 

Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Napjainkban már egész évben készítik ezt a desszertet. Leginkább szikkadt vizes kiflit használnak az elkészítése során, de a hagyományos módon elkészítve kelt tésztából készül. 

Én a szikkadt vizes kiflit részesítem előnyben, amikor erre a finom étel fogyasztására vágyunk. Nem sok olyan ételt ismerek amelyet ilyen egyszerűen és gyorsan el lehetne készíteni.

Hozzávalók:

- 10 db szikkadt kifli

- 1 liter tej

- darált mák ízlés szerint

- cukor ízlés szerint

- vaníliás cukor ízlés szerint

Elkészítése:

- Felteszem a tejet forralni

- Teszek bele egy-két kanál cukrot is (ízlés szerint),

- utána felvágom a kifliket karikára.

- Ha felforrt a tej, félreteszem egy kicsit hűlni,

- majd ráöntöm a felkarikázott kiflikre és óvatosan átforgatom, hogy teljesen átpuhuljanak de lehetőleg ne nagyon törödjenek meg.

- Ha a kifli fölszívta a tejet, 

- tetejére teszem a darált cukrozott mákot. (aki nem fogyaszt cukrot, az kihagyhatja belőle)



Az étel ezzel készen van és tállalható!

Hogyan tállaljuk?

Legegyszerűbb, ha csak tányérra rakjuk és azonnal fogyasztható, de ízlés szerint lehet még további ízfokozó praktikákat bevetni.

1. A tányérra rakott mákosguba tetejére vaníliás cukrot hintunk.

2. Készítünk vanília öntetet és azt tesszük a tányér aljába, majd rá a mákosgubát.

3.  A tányérra rakott mákosguba tetejét ízlés szerint megcsurgatjuk a vaníliás finomsággal, úgy hogy a guba is szépen kilátszon.

4. Mákosguba mellé adhatunk fahéjas almakompótot. ( Ez nem annyira ismert, de igen finom.)



"Mákosguba készítese kelt tésztával

Ez a hagyományos bobajka, mely az étel illetve a jellegzetes tészta neve is. Langyos, cukros vízben kelt élesztővel tésztát dagasztottak, amikor megkelt, kézzel tepsi hosszúságú, ujjnyi vastag rudakat formáztak belőle. Sütés előtt vagy után felkarikázták. Tepsiben megsütötték, a kiszárított darabok akár fél évig is elállnak. Felhasználáskor langyos vízzel „megöntötték”, darált cukros mákkal megszórták. " Forrás: hu.wikipédia.org

Ezt így én még nem készítettem el, de már fogyasztottam ilyen módszerrel készült mákosgubát. Nagyon finom, de az íze (a teljes ízhatás) egészen más, mint amikor kifliből készítjük.


Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

ÍzVilága cikkajánló

Töltött káposzta
Főételek, Egytálételek
Szerintem nincs is erre határozott recept. Legyen káposztánk, darálthús és a többi már megy magától.
Szalagos fánk
Tésztafélék, Lángosok/Fánkok
Tetejét tetszés szerinti lekvárral vagy pudinggal ízesítjük. Majd meghintjük porcukorral.
Reggeliző lángoska
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Az én részemet nem fehér liszttel és napraforgóolajjal készítem, hanem rizsliszttel vagy kukoricaliszttel és ol ...
Pulykaszárnyközép burgonyával, sült céklával
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Ahogy ezt az ételt elkészítettem ez egy alap. Az őszibarack befőtt nagyon harmonizál vele.
Szeged és környéke mindennapos ételei
Kiemeltek, Ajánló
Útnak indítjuk receptsorozatunkat, amelyben olyan szegedi és Szeged környéki ételeket mutatunk be, amelyek a konyh ...
Sült hekk lúgosító köretekkel...
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Sült hekk, sütőtökpürével, héjában főtt burgonyával, olívaolajban átsütve, kaliforniai paprikával díszítve.
Burgonyafőzelék naturan
Egyéb receptek, Köretek
Frissen sült húsokkal, fasírttal igen ízletes lesz az ebédünk.!
Sertéspörkölt főtt burgonyával
Főételek, Pörköltek
Általában gazdagon fűszerezzük, az erős és csípősebb ízeket is bátran használjuk hozzá.
Meggyleves egyszerűen
Előételek/Levesek, Levesek
Tetszés szerinti meggyet feltesszük főni kb. kétszer annyi vízben, mint a meggy. Én nem magozom ki, mert így tet ...

További cikkek »