A mákosguba, jellegzetes magyar étel

A mákosguba, jellegzetes magyar étel


  • A mákosguba jellegzetes magyar édesség 

Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Napjainkban már egész évben készítik ezt a desszertet. Leginkább szikkadt vizes kiflit használnak az elkészítése során, de a hagyományos módon elkészítve kelt tésztából készül. 

Én a szikkadt vizes kiflit részesítem előnyben, amikor erre a finom étel fogyasztására vágyunk. Nem sok olyan ételt ismerek amelyet ilyen egyszerűen és gyorsan el lehetne készíteni.

Hozzávalók:

- 10 db szikkadt kifli

- 1 liter tej

- darált mák ízlés szerint

- cukor ízlés szerint

- vaníliás cukor ízlés szerint

Elkészítése:

- Felteszem a tejet forralni

- Teszek bele egy-két kanál cukrot is (ízlés szerint),

- utána felvágom a kifliket karikára.

- Ha felforrt a tej, félreteszem egy kicsit hűlni,

- majd ráöntöm a felkarikázott kiflikre és óvatosan átforgatom, hogy teljesen átpuhuljanak de lehetőleg ne nagyon törödjenek meg.

- Ha a kifli fölszívta a tejet, 

- tetejére teszem a darált cukrozott mákot. (aki nem fogyaszt cukrot, az kihagyhatja belőle)



Az étel ezzel készen van és tállalható!

Hogyan tállaljuk?

Legegyszerűbb, ha csak tányérra rakjuk és azonnal fogyasztható, de ízlés szerint lehet még további ízfokozó praktikákat bevetni.

1. A tányérra rakott mákosguba tetejére vaníliás cukrot hintunk.

2. Készítünk vanília öntetet és azt tesszük a tányér aljába, majd rá a mákosgubát.

3.  A tányérra rakott mákosguba tetejét ízlés szerint megcsurgatjuk a vaníliás finomsággal, úgy hogy a guba is szépen kilátszon.

4. Mákosguba mellé adhatunk fahéjas almakompótot. ( Ez nem annyira ismert, de igen finom.)



"Mákosguba készítese kelt tésztával

Ez a hagyományos bobajka, mely az étel illetve a jellegzetes tészta neve is. Langyos, cukros vízben kelt élesztővel tésztát dagasztottak, amikor megkelt, kézzel tepsi hosszúságú, ujjnyi vastag rudakat formáztak belőle. Sütés előtt vagy után felkarikázták. Tepsiben megsütötték, a kiszárított darabok akár fél évig is elállnak. Felhasználáskor langyos vízzel „megöntötték”, darált cukros mákkal megszórták. " Forrás: hu.wikipédia.org

Ezt így én még nem készítettem el, de már fogyasztottam ilyen módszerrel készült mákosgubát. Nagyon finom, de az íze (a teljes ízhatás) egészen más, mint amikor kifliből készítjük.


Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

Sült birsalma
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Téli csemegéink egyike a sült birsalma. Ez az alma egy külön ízvilág. Aki még nem kóstolta, hát érdemes bepótólni!
Lúgosító zöldségek
Információk, Egyéb
Lúgosító étrendünkben nagy szerepe van a zöldségeknek amelyek lúgosítanak, mert szinte minden ételünkben előfordulnak.
Meggyleves egyszerűen
Előételek/Levesek, Levesek
Tetszés szerinti meggyet feltesszük főni kb. kétszer annyi vízben, mint a meggy. Én nem magozom ki, mert így tet ...
Sült hekk köretekkel
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Halételekre azt mondják, hogy a legegészségesebb ételek. Ph értékük az enyhén savas kategóriába van sorolva.
Burgonyafőzelék naturan
Egyéb receptek, Köretek
Frissen sült húsokkal, fasírttal igen ízletes lesz az ebédünk.!
Sült hekk lúgosító köretekkel...
Speciális receptek, Lúgosító ételek
.Változatos ételeket lehet belőle készíteni, egyik legismertebb a sült hekk.
Ismerd meg ételeinket, receptjeinket!
Információk, fontos
Egy kis kreativitást, néhány új ötletet beletéve, a legízletesebb ételek születhetnek meg.
Rántott szezámmagos karfiolrózsák
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Nagyon egyszerű az elkészítése, de nyersen (vagy enyhén párolva) a leghatékonyabb a lúgosító tulajdonsága ...
Lúgosító magvak/őrlemények
Információk, Egyéb
Szervezetünk pH-értékének normál szinten tartása nagyon fontos az egészségünk szempontjából 1-től 14-ig terj ...

További cikkek »