Az ízletes marhapörkölt

Az ízletes marhapörkölt


Kedvenc ételeink egyike a marhapörkölt. 

Szinte mindenki más és más módon készíti, de egyben megegyezhetünk: Akkor lesz igazán finom, ha jó minőségű húsból és nagyobb tételben főzzük (minimum 6 adag). Az étel ízét fokozni tudjuk, ha bográcsban főzzük és friss zöldségeket használunk a pörköltünk elkészítése során. 

A főzéséhez kezdjünk hozzá időben, mert ajánlatos lassú tűzön főzni és a főzési idő az lehet 3-4 vagy akár öt óra is, főleg, ha a hús öregebb állattól százmazik. 

Lehetőleg főzzük jó szaftosra! Ne salnáljuk belőle a vöröshagymát, mert ettől lesz jó szaftos!

Lássuk, milyen hozzávalók kellenek egy kb. hat személyes adaghoz:

Hozzávalók: 

- 1 kg marhalábszár

- 4 ek olaj vagy zsír

- 3-4 fej hagyma

- 1 darab paradicsom

- 1-2 darab sárga vagy zöld paprika

- 2 gerezd fokhagyma

- 2 ek őrölt pirospaprika 

- só és bors ízlés szerint

- 1 tk őrölt köménymag

- 1 ek paradicsom

- 2-3 dl dl víz

Adhatunk hozzá:

- darált vagy őrölt chilipaprikát,

- ízlés szerint vörösbort,

- néhol belefőznek egy két sárgarépát vagy zöldséget, 

- van aki paradicsompürét is tesz bele.

Ki, hogy szereti, ízlése szerinti dolgokat tegyen bele!


Követkeő lépés: Készítsük össze az alapanyagokat a főzéshez!

- A húst vágjuk kockára.

- A megtisztított hagymát vágjuk finomra, a paradicsomot és a paprikát ízlésünknek megfelelően daraboljuk össze.


Elkészítése:

- Egy nagy edényben (esetleg bográcsban) kezdjük el dinsztelni a finomra vágott hagymát olajjal vagy zsírral,

- amikor a hagyma összeesett, tegyük rá a marhahúskockákat, alaposan keverjük el és fehéredésig pirítsuk. 

- Ezután sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a pirospaprikát, (Én csak a felét szoktam ilyenkor rászórni, majd amikor már majdnem készen van az étel, akkor teszem rá a második felét. Így színesebb lesz az étel.) majd keverjük el, 

- majd öntsük fel 1,50-2 deciliter vízzel,

- végül adjuk a köményt is a pörkölthöz. 

- Közepes lángon, gyakori kevergetés mellett 3-4 óráig főzzük, ha szükséges, az elfőtt vizet pótoljuk.

- A paprikát, paradicsom és fokhagymát kb két óra múlva tegyük a pörkölthöz,

- majd amikor a hús már megpuhult, a szaft is sűrű, keverhetünk hozzá 1 evőkanál paradicsompürét, ha így szeretjük.

- Jól keverjük el  és főzzük még néhány percig.

Ha főzés közben úgy dondoljuk, hogy valamilyen fűszert vagy vörösbort is szeretnénk benne, akkor ne habozzunk, tegyük bele bátran, ízlés szerint.

Ha puhára főtt az étel akkor tállalhatjuk.

Köretnek szinte mindent adhatunk. Talán mégis legjobb vagy inkább legismertebb a köménymagos főtt burgonya, a galuska vagy bármilyen tészta.

Főzelékek tetejére is tehetjük pörköltünket, mert így is nagyon finom lesz az ebédünk.

Jó étvágyat hozzá!


Javaslat: Ha soknak bizonyult a pörköltünk, nem fogyott el, akkor a maradékot egyben, vagy adagokban elkészítve bátran lefagyaszthatjuk köret nélkül. Amikor ismét megkívántuk, kiolvasztva, felmelegítve és köretet készítve hozzá, esetleg egy egyszerű levest is, ismét egy tartalmas ebédet készíthetünk belőle. A maradék pörköltből igen finom gulyásleves vagy babgulyás is készíthető.


Egy szép marhapörkölt képet megosztok itt, amelyet nem én készítettem és nem is én fotóztam, hanem a hu.wikipédia.org oldalról vettem:

Ehhez már csak egy adag finom savanyúság, vagy egy jó saláta kell! Kész az ebéd!

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

ÍzVilága cikkajánló

További cikkek »