Házi leveskocka készítése

Házi leveskocka készítése


Fillérekből elkészítheted otthon. Ez a házi leveskocka titka.

Mindenféle vegyszer és adalékanyag nélkül, szuper könnyen készíthetünk házilag is leveskockát. Ezúttal a fagyasztott változatot osztjuk meg veletek, legközelebb az egészséges ételízesítő por készítését mutatjuk meg.

Kiválóan alkalmas levesek ízesítésére,alaplé készítésére, de ha egy bögrébe tesszük, és úgy öntjük fel meleg vízzel, már kortyolhatjuk is az egészséges, folyékony zöldségadagunkat.

Hozzávalók:

  • 3 sárgarépa
  • 1 póréhagyma
  • 2 paszternák vagy fehérrépa (elhagyható)
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 zellergumó és zellerzöld
  • 1 fej karalábé
  • 1 kurkuma vagy 1 evőkanál kurkuma por (lehet curry por is)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • ízlés szerint bármilyen egyéb zöldfűszerből egy-egy marék
  • 2-3 evőkanál napraforgóolaj
  • 50 gramm só
 

 

Elkészítés

Tisztítsuk meg a zöldségeket, majd vágjuk őket a kívánt nagyságra.

A kisebb darabokra vágott zöldségeket és fűszernövényeket keverjük össze, és pirítsuk meg kevés olajon.

Ha már puha, tegyük fedő alá, ízesítsük sóval, és pároljuk készre.

Ha kihűlt, pürésítsük simára botmixerrel.

Ezt a pürét egyenletesen, körülbelül fél centiméter vastagságban terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsin, és fedjük le folpackkal.

Helyezzük a mélyhűtőbe egy éjszakára.

Másnap vágjuk fel a masszát 2×2 vagy 3×3 centis kockákra, vagy válasszunk nagyobb méretet ízlés szerint, és csomagoljuk be őket egyesével alufóliába.

Tegyük a kockákat egy mélyhűtőbe való zacskóba vagy más tárolóedénybe, és vissza a mélyhűtőbe.

Amikor szükségünk van egy gyors zöldségitalra vagy szeretnénk ételünket ízesíteni, csak vegyünk ki egy kockát, hagyjuk néhány percig állni a szobahőmérsékleten, majd használjuk fel tetszés szerint.

 

 

Ezt a receptet a facebook.com-on találtam.

Nagyon megtetszett és amint lehetőségem lesz rá kiprópálom. Mi az, hogy kipróbálom: Folyamatosan fogom készíteni, mert lételemünk, hogy ne fogyasszunk mérgeket, tartósítószereket.

Ezt már csak azzal tudjuk fokozni, ha az alapanyagokat a saját kertünkben termeljük meg, mindenféle vegyszer nélkül, vagy BIO terméket vásárolunk. 

Irina

Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

Sült birsalma
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Téli csemegéink egyike a sült birsalma. Ez az alma egy külön ízvilág. Aki még nem kóstolta, hát érdemes bepótólni!
Meggyleves egyszerűen
Előételek/Levesek, Levesek
Tetszés szerinti meggyet feltesszük főni kb. kétszer annyi vízben, mint a meggy. Én nem magozom ki, mert így tet ...
Konyharuhák és törlők tisztítása
Információk, Javaslatok/Praktikák
Kiömlik a kávé, tea vagy más étel, ne hagyjuk beszáradni a foltokat a konyharuhánkba. Orvosoljuk a problémát azonnal!
A mákosguba, jellegzetes magyar étel
Édességek, Maffinok/Felfújtak
Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét hoz.
Csalánsaláta gyöngyhagymával ...
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Ezek a saláták akár magukban is fogyaszthatók, de természetesen pörköltekhez és sültethez is kiváló!
Csirkemell másképp!
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Csirkemell sokunk étrendjében örök klasszis és nemcsak a diétázók és valamilyen különleges étrendet követő ...
Fejessaláta paradicsommal tálalva
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Ennél egyszerűbben elkészíthető salátát elképzelni sem tudok.
Sült hekk köretekkel
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Halételekre azt mondják, hogy a legegészségesebb ételek. Ph értékük az enyhén savas kategóriába van sorolva.
Szegedi csirkegulyás csipetkével
Főételek, Egytálételek
Először is főzzünk egy hagyományos csirkegulyáslevest sok zöldséggel, pirospaprikával, enyhén csípősen.

További cikkek »