A lángos!


A lángos!

Sült kelt tészta, amely kenyértésztából készült, laposra nyújtott, kemencében vagy zsírban megsütött, rendszerint tejföllel megkent vagy más feltéttel megrakott étel.

A lángos, vagy kenyérlepény valószínűleg a kenyérrel egyidőben keletkezett, hiszen a kenyér dagasztására használt teknő kaparékából az is kenyértésztából készült. 

Hozzávalók:

- 2 dl tej

- 1 tk cukor

- 3 dkg élesztő

- 50 dkg liszt

- 1 tk só

- 2 ek olaj

- 2dl víz

A sütéshez: olaj

A feltéthez: só, tejföl, sajt, fokhagyma.


Elkészítése:

- A sajtos-tejfölös lángos elkészítéséhez a tejet meglangyosítjuk.

- Egy pohárba tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük a tej felével.

- Lefedjük, és hagyjuk felfutni.

- Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, és jól összekeverjük.

- A közepébe mélyedést csinálunk, ebbe tesszük az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet.

- Elkezdjük összekeverni, a vizet apránként adjuk hozzá.

- Ha már közepesen lágy a tészta, átdolgozzuk, kelesztőtálba tesszük, és kb. 1 óra hosszat kelesztjük.

- Ezután egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, majd a tálcára kicsit távolabb tesszük egymástól a tésztákat. Konyharuhával letakarjuk, így kelesztjük tovább.

- Amikor már szép nagyra megnőttek a tészták (kb. 30 perc), akkor lehet kezdeni sütni.

- Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük 1-1 perc alatt.

- Lecsepegtetjük, törlőpapírra szedjük, nehogy a maradék olajat is felszívja.

- Tálaláskor megsózzuk, tejföllel megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk.

- Aki szereti, még fokhagymával is megkenheti.

Jó étvágyat hozzá!


Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

Főzőtök előkészítése a fagyasztásra
Információk, Javaslatok/Praktikák
Felhasználása: Kiolvasztás után, úgy használjuk, mintha teljesen friss lenne.
Házi leveskocka készítése
Információk, fontos
Fillérekből elkészítheted otthon: Ez a házi leveskocka titka
Karfiol és csirkemell kukoricadarában
Speciális receptek, Lúgosító ételek
A készétel nagyon ropogós, mert kukoricadarában van megforgatva a hós és a karfiol is.
Csirkemell másképp!
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Csirkemell sokunk étrendjében örök klasszis és nemcsak a diétázók és valamilyen különleges étrendet követő ...
Meggyleves egyszerűen
Előételek/Levesek, Levesek
Tetszés szerinti meggyet feltesszük főni kb. kétszer annyi vízben, mint a meggy. Én nem magozom ki, mert így tet ...
Feketeberkenye lekvár és hasznossága
Információk, Javaslatok/Praktikák
Gazdag C-vitaminban, K-vitaminban, B-vitaminokban, mangánban és káliumokban, ami támogatja az immunválaszt és csö ...
Krumplis tészta savanyúságokkal
Főételek, Egytálételek
A legfinomabb, ha kovászos vagy savanyú uborkával esszük, de bármilyen ecetes savanyúság illik hozzá.
Ismerd meg ételeinket, receptjeinket!
Információk, fontos
Egy kis kreativitást, néhány új ötletet beletéve, a legízletesebb ételek születhetnek meg.
Kapormártás és a " kapor "
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Kapor egy egynyári, illatos fűszernövény a zellerfélék családjából, amelynek tudományos neve Anethum graveolens.

További cikkek »