Feketeberkenye lekvár és hasznossága

Feketeberkenye lekvár és hasznossága


Fekete berkenye lekvár receptje

Hozzávalók (kb. 1 kg lekvárhoz):
  • 1 kg friss fekete berkenye (alaposan megmosva, szárítva)
  • 500-700 g cukor (ízlés szerint, ha édesebben szereted, növeld; a berkenye fanyar, így érdemes legalább 500 g-ot használni)
  • 1-2 alma (opcionális, puhítja az ízt és segít a sűrűsödésben; meghámozva, cikkekre vágva)
  • 1 citrom leve és reszelt héja (a frissességért és a pektin miatt, ami sűríti)
  • 2-3 dl víz (ha szükséges a főzéshez)
 
Elkészítés lépésről lépésre:
  1. Előkészítés: Mossuk meg alaposan a fekete berkenyét hideg vízben, távolítsuk el a szárakat és a romlott szemeket. Ha van alma, azt is mossuk meg, hámozzuk meg és vágjuk cikkekre. A citromot reszeljük meg a héját, majd nyomjuk ki a levét.
  2. Főzés kezdete: Tegye a berkenyét (és az opcionális almát) egy nagy lábasba, öntsön rá 2-3 dl vizet. Forralja fel közepes lángon, majd főzze 10-15 percig, amíg a bogyók megpuhulnak és szétmennek. Időnként keverje, hogy ne égjen le.
  3. Pürésítés: Botszáróval vagy turmixgépben pürésítse a masszát simára. Ezután adja hozzá a cukrot, a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Keverje össze jól.
  4. Sűrítés: Forralja fel újra, majd közepes lángon, fedő nélkül főzze további 20-30 percig, amíg be nem sűrűsödik (kb. 105°C-ra sűríthető cukorhőmérővel, vagy ha egy kanálnyi a tányérra csöpög és nem folyik szét). Időnként keverje, nehogy leragadjon. Ha túl sűrű, adjon hozzá egy kis vizet.
  5. Üvegezés: Forrón sterilizált üvegekbe (forró vízzel leöblítve és kikenve) töltse a lekvárt. Zárja le szorosan, majd fordítsa fejjel lefelé az üvegeket 10-15 percre, hogy vákuum keletkezzen. Hagyja szobahőmérsékleten kihűlni.
Tipp: Ha fermentált verziót szeretnél (probiotikumokkal dúsítva), hagyja a kész lekvárt szobahőmérsékleten 1-2 napig erjedni egy tiszta edényben, mielőtt üvegezed – ez gazdagabb ízt ad.
Tárolja hűvös, sötét helyen; hűtőben akár 1 évig eláll. Kóstold palacsintára, sajtokhoz vagy joghurthoz – fanyar, intenzív íze fantasztikus!Miért hasznos a fekete berkenye a szervezetünknek?A fekete berkenye igazi "szupergyümölcs": az antioxidáns-tartalma (különösen a polifenolok és antocianinok) a bogyósok közül az egyik legmagasabb, ami segíti a szervezetet a szabad gyökök semlegesítésében, így lassítja az öregedést és védi a sejteket. Íme a legfontosabb előnyei, tudományos alapokon:
  • Immunrendszer erősítése: Gazdag C-vitaminban, K-vitaminban, B-vitaminokban, mangánban és káliumokban, ami támogatja az immunválaszt és csökkenti a gyulladást (pl. csökkenti a CRP-szintet).
  • Szív- és érrendszer védelme: Segít szabályozni a vérnyomást, javítja az erek rugalmasságát, csökkenti a koleszterinszintet és megelőzi az érelmeszesedést – különösen hasznos magas vérnyomásnál vagy szívproblémáknál.
  • Gyomor- és bélrendszer támogatása: Gyulladáscsökkentő hatású, enyhíti a görcsöket, fekélyeket és hurutot; javítja a máj és epe kiválasztását, segít eltávolítani a nehézfémeket.
  • Cukorbetegség kockázatának csökkentése: Alacsony kalóriatartalmú (kb. 50 kcal/100 g), stabilizálja a vércukorszintet, és antioxidánsai védik a hasnyálmirigyet.
  • Egyéb előnyök: Csökkenti a rákkockázatot az oxidatív stressz ellen, enyhíti a migrént, és támogatja a bőr egészségét az öregedésgátló hatással.
Figyelem:
Napi 1-2 dl lé vagy egy marék bogyó ajánlott, de fokozatosan kezdd, mert vérnyomáscsökkentő – alacsony vérnyomásnál konzultálj orvossal.
Vérhígítókat szedők vagy allergiásak óvatosan fogyasszák, mert ritkán vérzést vagy reakciót okozhat.
Ha van kerted, ültess belőle – könnyen termeszthető! 
Jó étvágyat és egészséget kívánok!

Ez a recept a mesterséges inteligencia segítségével készült!
Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

További cikkek »