Krumplis tészta savanyúságokkal

Krumplis tészta savanyúságokkal


A krumplis tészta és elékészítése

A krumplis tészta a szegények eledele,mondják róla sokan, hiszen gyakorlatilag a legolcsóbb, legegyszerűbb hozzávalók kellenek hozzá, krumpli, tészta és hagyma. Ez az a három alapanyag, amelyik minden háztartásban megtalálható, és ami még fontosabb, laktató ételt lehet belőlük főzni. A tészta szénhidrátban gazdag, a krumpli is laktató, ami együtt tökéletes kombináció. Az már más kérdés, hogy ennek az ételnek a tápanyag értéke mennyi, de mértékkel ez is fogyasztható.

A legfinomabb, ha kovászos vagy savanyú uborkával esszük, de bármilyen ecetes savanyúság illik hozzá. Nekem sokáig nem volt a kedvenc ételeim között, de a férjem imádta és sűrűn kellett készíteni neki, majd idővel én is megszerettem. Miért írok most mégis róla? Mert eszembe jutott a minap. Az unokáim is szeretik. Régről ismert étel ez nekem. Nagymamám hetente legalább egyszer elkészítette és ő azzal tette még finomabbá, hogy a kész ételt tepsibe tette/terítette és egy kicsit betette a sütőbe, hogy a teteje és a szélei is megpiruljanak. 

Hozzávalók 2 személyre

- Fél kg burgonya,

- 2 nagy fej vöröshagyma,

- 1-1,5 ek sertészsír esetleg olaj,

- 1 teáskanál fűszerpaprika,

- őrölt bors ízlés szerint, 

- só ízlés szerint,

- 20 dkg tészta bármilyen fodros vagy kockatészta.

Elkészítés

1.) Előkészítjük a hozzávalókat:

- A hagymákat megtisztítjuk, megmossuk,

- A zsírt megfelelő nagyságú lábasba tesszük,

- A krumplit meghámozva, megmosva lábasba daraboljuk, öntünk rá hideg vizet, ízlés szerint sózzuk.

2.) Az alap elkészítése

- A zsírt felmelegítjük, ráöntjük az apróra felkockázott hagymát, enyhén sózzuk, s aranybarnára pirítjuk.

- Nem csak dinszteljük, pirítjuk is egy kicsit, mert ez ad nagyon finom ízt az ételnek!

- Ha megpirult, megszórjuk a fűszerekkel! Vigyázz, mert a vastag aljú edényben tovább sül és megég!

3.) Ezzel egy időben a krumplit is, a tésztát is megfőzzük. Majd...

- A leszűrt tésztát a sült hagymára öntjük, elkavarjuk, hogy egyenletesen érje mindenhol a tésztát a finom hagymás, fűszeres zsír.

- Erre krumplinyomón átnyomjuk a puha, leszűrt krumplit, természetesen még forrón.

- Szépen, türelmesen összekavarjuk a hagymás-zsíros tésztával, szépen eloszlatjuk a krumplit, hogy mindenhol egyenletes legyen.

- Lefedjük, egy kis ideig állni hagyjuk, majd átkavarjuk.

4.) Lehet tálalni, jóízűen fogyasztani.

Mi vegyes savanyúsággal fogyasztjuk, mert ez savanyúság illik hozzá a legjobban (szerintem) és ki-ki ízlése szerint választhatja meg, hogy uborkát, savanyított  paprikát vagy más savanyút  fogyaszt-e mellé. A savanyított paradicsom is igen jól illik hozzá!

Jó étvágyat kívánok!

Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

Komplett lúgosító ebéd
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Vegyes zöldségleves zöldborsóval, sült hekk sütőtökpürével és héjában főtt sült burgonyával
Töltött káposzta
Főételek, Egytálételek
Szerintem nincs is erre határozott recept. Legyen káposztánk, darálthús és a többi már megy magától.
Feketeberkenye lekvár és hasznossága
Információk, Javaslatok/Praktikák
Gazdag C-vitaminban, K-vitaminban, B-vitaminokban, mangánban és káliumokban, ami támogatja az immunválaszt és csö ...
A GULYÁSLEVES! Te hogy készíted?
Információk, fontos
Több forrás is megegyezik abban, hogy az étel születését, elterjedését az alföldi pásztorélethez kapcsolja
Házi készítésű árpakávé
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Az árpakávé könnyen emészthető ital, jót tesz a betegeknek és lábadozóknak, kisgyermekeknek és idős embereknek....
Kocsonya, rántott köröm, csülökpörk. II.rész
Főételek, Egytálételek
Sertésköröm rántva sültburgonyával és paprikával
Húsvét napját ünnepeljük!
Információk, Egyéb
J-ól meglocsolnak, hogy ne hervadjunk el. Ü-nnepünk így telik, mi együtt örülünk.
Szalagos fánk
Tésztafélék, Lángosok/Fánkok
Tetejét tetszés szerinti lekvárral vagy pudinggal ízesítjük. Majd meghintjük porcukorral.
Csontleves rengeteg zöldséggel.
Előételek/Levesek, Levesek
Ha erős zöldpaprikát is tettünk levesbe, azt hamarabb vegyük ki a levesből, nehogy kiszakadjon.

További cikkek »