Csikós tokány


 Csikós tokány

A tokány az egyik legnépszerűbb magyaros étel, ami nem véletlen. Az ízletes, szaftos húsdarabok páratlan ízvilágot teremtenek, ami az egyszerű, de jellegzetes fűszerezésnek köszönhető. A tokány sokoldalúsága miatt számos változatban elkészíthető, így mindenki megtalálhatja a saját kedvencét.
A magyar gasztronómia gazdagsága és változatossága nem ismer határokat. Egyik ilyen különlegesség a Csikós tokány, mely a pásztori hagyományok és a magyar puszta ízvilágát hozza el közvetlenül az asztalunkra. Ez az étel a húsos fogások kedvelőinek kínál egy igazán ízletes élményt, amelyben a hús párosul a karakteres fűszerezéssel és az egyszerű, de annál hatásos alapanyagokkal. 

Hozzávalók:

- 12 dkg füstölt szalonna

- 1 fej hagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 db paradicsom

- 1 db paprika

- 80 dkg sertés lapocka

- 1 teáskanál pirospaprika

- 1 mokkáskanál bors

- Ízlés szerint só

Főbb hozzávalók a képen!


Habaráshoz:

- 2 dl 20%-os tejföl

- 1 evőkanál liszt


Elkészítése: Ahogy én készítem:

- Füstöltszalonna helyett bacon szalonnát haszálok, felvágom apróra,
- Serpenyőbe felteszem pirulni, teszek alá egy evőkanál olajat, mert ez nem enged annyi zsírt, mint a füstöltszalonna.
- Amint kicsit megpirult ráteszem a közben felkockázott vöröshagymát is.
- Felvágom csíkokra a húst és ráteszem ezt is dinsztelődni.
- Sózom és borsozom egy kicsit, majd a pirospaprikát is.
- Paprikát és a paradicsomot is felkockázom, majd ráteszem a húsra ezt is párolódni, főni az összevágott fokhagymával együtt.
- Kevés vizet is öntök rá, majd lefedem és hagyom főni.
- Közben a tejfölből és egy esetleg két kanál lisztből habarást készítek és ráteszem.
- Néhány percig hagyom ismét föni, forrás után, ha sűrű, akkor vízzel hígítom és ha szükséges akkor utánízesítem.
- Közben sós vízben kifőztem a tésztát is hozzá.

Tálalhatunk! Jó étvágyat hozzá!
 

Tokány főzés közben.


Egy youtube videót is megosztok itt. Nagyon egyszerűen és érthetően mondja el a hölgy az étel elkészítését.



 

Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

Csirkemell másképp!
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Csirkemell sokunk étrendjében örök klasszis és nemcsak a diétázók és valamilyen különleges étrendet követő ...
Reggeliző lángoska
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Az én részemet nem fehér liszttel és napraforgóolajjal készítem, hanem rizsliszttel vagy kukoricaliszttel és ol ...
Krumplileves kicsit másképp
Előételek/Levesek, Levesek
Krumplileves debrecenivel és édes-savanyú mártással is ízesítve!
Rántott tökbél
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Főzelékekre feltétnek, vagy mellé egy mártást. Esetleg magában, nasiként is fogyaszthatő
Sertéspörkölt főtt burgonyával
Főételek, Pörköltek
Általában gazdagon fűszerezzük, az erős és csípősebb ízeket is bátran használjuk hozzá.
A tökéletes sertésszelet titka
Információk, Egyéb
A sertésszelet édes-savanyú mártással: A család kerti partijának sztárja
A mákosguba, jellegzetes magyar étel
Édességek, Maffinok/Felfújtak
Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét hoz.
Sült hekk lúgosító köretekkel...
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Sült hekk, sütőtökpürével, héjában főtt burgonyával, olívaolajban átsütve, kaliforniai paprikával díszítve.
Karfiol és csirkemell kukoricadarában
Speciális receptek, Lúgosító ételek
A készétel nagyon ropogós, mert kukoricadarában van megforgatva a hós és a karfiol is.

További cikkek »