Csontleves rengeteg zöldséggel.

Csontleves rengeteg zöldséggel.


Csontleves rengeteg zöldséggel és kevés tésztával!

 Hozzávalók 2-4 személyre:

     4-5 db kb 1kg orjacsont (húsos csont )

     petrezselyem 2-3 szál a zöldjével együtt

     sárgarépa 3-4 szál

     zeller levél 1-2 db

     néhány kisebb paradicsom

     zöld paprika 2-3 db (egyik lehet csípős is)

     kisebb vöröshagyma 1-2db

     fokhagyma 1 gerezd

     só és bors

     kevés levestészta

 Elkészítése:

Főzés előtt a leveshúst beleteszem 2-3 liter (bő) hideg vízbe, hogy az esetleges benne lévő vér kiázzon.

Ezt kb. ötven- hatvan percig áztatom!

Utána:

Fazékba hideg vizet teszek és beleteszem a kiáztatott levescsontot.

A víz mennyisége legyen kb. harminc százalékkal több, mint amennyi levest szeretnénk kapni.( Hagyjunk a párolgásra is!)

Lassú tűzön félig megfőzzük a leveshúst majd szedjük ki, a levét egy kicsit állni hagyjuk és szűrjük le.

 Majd a leszűrt levet vissza a fazékba,

beletesszük ismét a húst,

belerakjuk a zöldségeket,

sót és borsot teszünk hozzá ízlés szerint.

Közepes tűzön készre főzzük.( nem lobogó)

 A levescsontokat kivesszük a kész levesből, azt külön fogyasztjuk.

vagy:

Lefejtjük a csontról a húst és visszatesszük a levesbe.

A főzés utolsó 5 percében dobjunk a levesbe egy kis levestésztát is.

 Fontos:

Ha erős zöldpaprikát is tettünk levesbe, azt hamarabb vegyük ki a levesből, nehogy kiszakadjon.

Ha mindenki szereti csípősen a levest, akkor nem szükséges kivenni.

 Jó étvágyat hozzá!


Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

Mákostészta narancs szeletekkel ízesítve
Édességek, Maffinok/Felfújtak
Mákostésztát szinte mindenki szereti. Kevés hozzávaló, egyszerű elkészítés jellemzi.
A mákosguba, jellegzetes magyar étel
Édességek, Maffinok/Felfújtak
Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét hoz.
Főzött (párolt) fejessaláta
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Fejessalátát pici olívaolajon párolhatjuk is majd ízesítve kiváló salátát kapunk.
Szalagos fánk
Tésztafélék, Lángosok/Fánkok
Tetejét tetszés szerinti lekvárral vagy pudinggal ízesítjük. Majd meghintjük porcukorral.
Csalánsaláta gyöngyhagymával ...
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Ezek a saláták akár magukban is fogyaszthatók, de természetesen pörköltekhez és sültethez is kiváló!
Petrezselymes burgonya
Egyéb receptek, Köretek
Az állagát a főtt burgonyán hagyott lé mennyiségével szabályozhatod.
Az ízletes marhapörkölt
Főételek, Pörköltek
Lehetőleg főzzük jó szaftosra! Ne salnáljuk belőle a vöröshagymát, mert ettől lesz jó szaftos!
Tejszínes gombamártás
Főételek, Egytálételek
Tállalhatjuk, sülthúsokkal, sülthallal, adhatunk hozzá bármilyen tészta köretet, esetleg előtte egy egyszerű levest.
Lúgosító zöldségek
Információk, Egyéb
Lúgosító étrendünkben nagy szerepe van a zöldségeknek amelyek lúgosítanak, mert szinte minden ételünkben előfordulnak.

További cikkek »