Főtt csemege kukorica és a bajúsz

Főtt csemege kukorica és a bajúsz


Főtt csemege kukorica, kukoricahaj és a bajúsz

A nyár és kora ősz egyik kedvence a friss, főtt csemegekukorica – vajjal, sóval megkenve igazi csemege. De mielőtt a kukoricahajat  (vagy más néven kukoricabajuszt, selyemszakállt) egyenesen a kukába dobnád, gondold át

Ez a selymes, aranysárga "hulladék" valójában egy igazi kincs a népi gyógyászatban!

 

 Ne dobd ki a kukoricahajat – számos jótékony hatása van! Így fogyaszd!

A kukoricahaj fogalma minden bizonnyal mindenki száméra ismerős. Tudjátok ez, a kukorica selymes, halványsárga és zöld szála, ami lehet idegesíteni is szokott, amikor rajta marad egy-kettő a főtt kukoricán. Ennek oka az, hogy nem vagy vele tisztában, hogy mennyi jótékony hatása van a kukoricahajnak, de most megmutatjuk!

A kukoricahaj gazdag káliumban, C- és K-vitaminban, antioxidánsokban, flavonoidokban és egyéb bioaktív anyagokban. Hagyományosan vízhajtóként, gyulladáscsökkentőként és méregtelenítőként használják szerte a világon – Kínában, Dél-Amerikában és Európában is évszázadok óta.

Főbb jótékony hatásai:
  • Vízhajtó és méregtelenítő: Segít a felesleges folyadék eltávolításában, támogatja a vesék és a húgyhólyag működését. Hatékony lehet ödéma, vízvisszatartás esetén.
  • Húgyúti panaszok enyhítése: Felfázás, húgyúti fertőzések, hólyaghurut esetén gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. Erősíti a húgyhólyagot, segíthet inkontinencia vagy ágybavizelés esetén is.
  • Vércukorszint-szabályozás: Segíthet a cukorbetegség kiegészítő kezelésében, stabilizálja a vércukrot.
  • Vérnyomáscsökkentő: Természetes módon hozzájárulhat a magas vérnyomás mérsékléséhez.
  • Antioxidáns és gyulladáscsökkentő: Védi a sejteket, csökkenti a gyulladások, támogathatja az immunrendszert.
  • Egyéb előnyök: Külsőleg rovarcsípés, bőrviszketés enyhítésére; 
  • egyes források szerint fogyasztó hatású is.
Fontos figyelmeztetés:
Ezek hagyományos és népi megfigyelések, valamint egyes tanulmányok alapján állnak, de nem helyettesítik az orvosi kezelést! Főleg krónikus betegség (pl. veseprobléma, magas vérnyomás, cukorbetegség) esetén konzultálj orvossal a fogyasztás előtt. Terhesség alatt nagyobb mennyiségben kerülendő, mert serkentheti a méhet.

Hogyan fogyaszd?
A legjobb módszer: kukoricahaj tea készítése

 

Elkészítés friss vagy szárított kukoricahajból:
  1. Gyűjts össze friss, zsenge kukoricahajat (bio kukoricából a legjobb, kerüljük a vegyszerezettet).
  2. Mosd meg alaposan.
  3. Egy bögréhez (2-3 dl) használj 1-2 teáskanál aprított friss vagy 1 teáskanál szárított kukoricahajat.
  4. Forrázd le forrásban lévő vízzel.
  5. Hagyd állni 10-15 percig lefedve.
  6. Szűrd le, ízesítheted mézzel (de ne cukorral, ha fogyókúrázol).
Naponta 2-3 bögrével fogyasztható, de kezdd kisebb adaggal. Íze enyhén édes, kukoricaillatú – kellemes!
Tárolás: A friss hajat szárítsd ki árnyékos, szellős helyen, majd zárt üvegben tárold.
Így egész évben használhatod.
Legközelebb, amikor kukoricát főzöl, ne dobd ki a "bajuszt" – készíts belőle teát, és élvezd a természet adta előnyöket!

Egészségedre!


Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

Sertéspörkölt főtt burgonyával
Főételek, Pörköltek
Általában gazdagon fűszerezzük, az erős és csípősebb ízeket is bátran használjuk hozzá.
Meggyleves egyszerűen
Előételek/Levesek, Levesek
Tetszés szerinti meggyet feltesszük főni kb. kétszer annyi vízben, mint a meggy. Én nem magozom ki, mert így tet ...
Édes hagyomány karácsonyra
Információk, Egyéb
A szaloncukor készítése nem ördöngösség, de igényel némi türelmet és kreativitást.
Lúgosító fűszerek/ édesítőszerek
Információk, Egyéb
Ha már fűszerezünk, tegyük ezt olyan fűszerekkel, ami kellemes ízhatást ad és egészséges.
Batáta chips, akár köretként is
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Az édesburgonya nagyon távoli rokonságban van a hagyományos burgonyával, bár ezt is burgonyának nevezzük
A GULYÁSLEVES! Te hogy készíted?
Információk, fontos
Több forrás is megegyezik abban, hogy az étel születését, elterjedését az alföldi pásztorélethez kapcsolja
Batáta, tepsiben sütve:
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Közepes hőmérsékletű sütőben kb. másfél óra alatt puhára sütjük. Vigyázzunk rá, ne égjen meg.
Tyúkhúrsaláta almával
Speciális receptek, Lúgosító ételek
A tyúkhúr íze kellemes, édeskés, friss fűízű, virágok is ehetőek, ízük semleges.
Pitypangsaláta "Lúgosító módra"
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Bár a pitypang egyre ismertebb főzési alapanyaga a magyar konyháknak, mégis ritkán használjuk.

További cikkek »