Fejessaláta paradicsommal tálalva

Fejessaláta paradicsommal tálalva


Fejessaláta paradicsommal tálalva

 

Ennél egyszerűbben elkészíthető salátát elképzelni sem tudok.

Hozzávalók:

- 1-2 db fejessaláta ( PH lúgos )

- 1-2 db érett, de nem puha paradicsom (PH lúgos)

 

Készítése:

Salátafejeket bő folyóvízben megmossuk, a külső erősebb leveleket leszedjük róla (az mehet díszítésnek a sülthús alá), majd a fejeket ketté, vagy négyfelé vágjuk.

Paradicsomokat is megmossuk majd tetszés szerint felvágjuk.

4-5  percig ecetes sós vízben áztatjuk őket, majd kiszedjük és tálaljuk.

Tetejére néhány csepp olívaolajat csepegtetünk, vagy permetezünk és kész.

Aki szeretné, még ízlése szerint fűszerezheti a tetejét.

 

Nyáron érdemes belőle nagyobb mennyiséget készíteni és leve is lehet neki hosszabb, mert igen hűsitő nasi így a hűtőből.

 

Mit lehet tudni a fejessalátáról?

Míg sokan azt hiszik, hogy a közönséges saláta mentes a tápanyagoktól, igen jelentős a lúgosító hatása és egyáltalán nem haszontalan. Ajánlott megbarátkozni a salátával és minden változatával, ami szintén lúgosít és magas a tápanyagtartalma. A fő ok az mégis az, hogy a salátafélék fitonutrienseket tartalmaznak, amelyek segítik a pH egyensúly fenntartását.

Fitonutriens jelentése: 

A fitonutriens vagy fitokemikália elnevezés gyűjtőfogalom, amely a növényekben rejlő tápanyagokra, kémiai vegyületekre utal. Időről időre a kutatók egyre több fitokemikáliát azonosítanak, amelyek szerepe ma már nem képezi vita tárgyát.

Fogyasszunk salátát bátran! Egészséges!


Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

Sült birsalma
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Téli csemegéink egyike a sült birsalma. Ez az alma egy külön ízvilág. Aki még nem kóstolta, hát érdemes bepótólni!
Ételkészítés / Főzés / Sütés / Tálalás
Információk, Egyéb
Fontos! A szükségesnél kevesebb étel esetén ugyanis a vendégek többsége nem fog jóllakni, ha pedig túl sok, ak ...
Húsvét napját ünnepeljük!
Információk, Egyéb
J-ól meglocsolnak, hogy ne hervadjunk el. Ü-nnepünk így telik, mi együtt örülünk.
Csikós tokány
Főételek, Egytálételek
Az ízletes, szaftos húsdarabok páratlan ízvilágot teremtenek, ami az egyszerű, de jellegzetes fűszerezésnek kös ...
Sült csibemáj almával, rukkolával
Főételek, Sültek
A csirkemájat mindenképpen érdemes kipróbálni almával összesütve, nálunk kevéssé ismert, pedig nagyon jó pá ...
Csontleves rengeteg zöldséggel.
Előételek/Levesek, Levesek
Ha erős zöldpaprikát is tettünk levesbe, azt hamarabb vegyük ki a levesből, nehogy kiszakadjon.
Rántott tökbél
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Főzelékekre feltétnek, vagy mellé egy mártást. Esetleg magában, nasiként is fogyaszthatő
Főzőtök előkészítése a fagyasztásra
Információk, Javaslatok/Praktikák
Felhasználása: Kiolvasztás után, úgy használjuk, mintha teljesen friss lenne.
Csirkemell másképp!
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Csirkemell sokunk étrendjében örök klasszis és nemcsak a diétázók és valamilyen különleges étrendet követő ...

További cikkek »