Komplett lúgosító ebéd
Az ebéd:
Vegyes zöldségleves zöldborsóval, sült hekk sütőtökpürével és héjában főtt sült burgonyával
Először a leves: a lúgosító diéta szabályai szerint készült éppúgy min a második fogás.
Zöldborsóleves:
Hozzávalók: 2 személyre ( de mindent ízlés szerint adagolva. Lehet duplázni, triplázni is.)
- 3-4 db sárgarépa,
- 1-2 db petrezselyem
- 1db zöld paprika, aki szereti a csípőset akkor az
- 1-2 db paradicsom (lehet koktél is, akkor kicsit több kell)
- 1-2 db kisebb vöröshagyma, esetleg 1-2 gerezd fokhagyma is mehet bele
- zöldek: petrezselyemzöld fél csomó összeaprítva és 1-2 szál zellerlevél
- maroknyi fagyasztott zöldborsó
- kevés levestészta
- só és bors.
- tejföl, de el is hagyható
- kevés olaj
Hogy készítjük el a levest?
Szinte ugyanúgy mint bármi más zöldségekből készült levest.
- Kevés olajon kicsit megdinszteljük az ízlés szerint összevágott répát és a gyökeret,
- Rátesszük a zöldborsót is és az összes többi (tészta kivételével)hozzávalót, kicsit átkeverjük , felengedjük tetszés szerinti vízzel és puhára főzzük, lassú tűzön.
- Amikor már majdnem kész, beletesszük a tésztát és az apróra vágott zöldség zöldet is.
Ismét felforraljuk és néhány perc múlva készen is van.
Tehát! Gyors leves: Sok sárgarépával petrezselyemmel, tetején pici tejföllel. Só, bors, zöld csipős paprika kevés tészta még ami tatálható a levesben. Ja és négy darab héjazott koktélparadicsom is, amely szinte teljesen szétfőtt a levesben és plusz két zellerlevél összeaprítva. Ez nagyon kellemes ízt ad a levesnek. Szinte bármi zöldségfélét beletehetünk ebbe a levesbe.Akár még egy-két újburgonyát is.
Sült hekk, sütőtökpürével,
- héjában főtt burgonyával, olívaolajban átsütve, kaliforniai paprikával díszítve.
A hekket fagyos, konyhakész állapotban lehet vásárolni általában. Kiolvasztás után, azonban nagyon odafigyeljünk és ne vegyük azt komolyra, hogy konyhakész! Alaposan tisztítsuk meg az erektől és az ilyen-olyan kis nyúlványoktól, a rajta maradt pikkelyektől, hogy szép fehér húst kapjunk. A tisztított halhús két oldalát tetszés szerint irdaljuk be, ismét mossuk át és jó alaposan csurgassuk le, majd tetszés szerint sózzuk, kívül-belül és az irdázott részeket is.
- Amíg átjárja a só, tegyünk fel egy fél liternyi olívaolajat (de bármilyen olaj megfelelő) hevülni,
- majd egy tálba lisztet tegyünk, abba törött paprikát keverjünk, ízlés szerint.
- Forgassuk meg bebbe a halhúsokat, jó alaposan.
- Amikor az olaj már jól felhevült, de még nem éget, tegyük bele a halhúsok egy részét, 2-3 darabot. Azért csak egy részét, hogy ne hűtse le az olajat a hús nagyon, mert először egy kicsit kérgesítjük a húst. 3-5 percig, majd utána visszább vesszük a hőmérsékletet és készre sütjük. Legyen kívül egy picit roppanós, de ne szárítsuk ki nagyon. Ügyeljünk arra, hogy a paprika még csak véletlenül se égjen meg a húson, mert akkor keserű és élvezhetetlen lesz az étel.
Köretek: Igazából bármi is lehet.
Én most sütötökpürét csináltam, rém egyszerűen.
- Tököt megtisztítottam, felkockáztam, kevés vízzel (épp hogy ellepte) feltettem főni.
- Kevés fahéjat és sót tettem bele, bár ezt mindenki tetszése szerint ízesíti.
- Amikor készen lett pürésítettem. (elég volt a bourgonyatörővel is, mert szinte pépesre főztem előtte.)
- Majd úgy láttam egy kicsit híg, ezért visszatettem és kevergetés mellett még pár percig forraltam, amíg az állaga megfelelő lett.
Burgonya:
- Két héjában főtt burgonyát megtisztítottam a héjától, felszeleteltem, és megforgattam forró olajban, amelyben előtte 4 gerezd tört fokhagymát és egy kis fej vöröshagymát kevés sóval megforgattam megpirítottam.
Ezekután tálaltam a kép szerint.
Jó étvágyat hozzá!
ÍzVilága receptek
ÍzVilága receptek