Töltött káposzta


Töltött káposzta, ahogy most készítettem

Mint minden fontos ételünk receptjén, a töltött káposztáén is rengeteget lehet vitatkozni: milyen húsból készüljön a töltelék, rizzsel keverjük vagy gerslivel, esetleg egyikkel sem.  Milyen hús kerüljön a gombócok mellé, az aprókáposztába, milyen fűszerek kellenek bele, legyen-e benne rántás, és így tovább.

Nem kell ezzel a gondolatokkal foglalkozni! Csináljuk úgy, ahogy az adott pillanatban az eszünk diktálja! Szerintem nincs is erre egy meghatározott recept! Legyen káposztánk (édes vagy savanyú) darálthús és a többi már megy magától.

Hozzávalók:

- 1,5 kg savanyú káposzta (fejes és vágott),

- 10-15 dkg rizs,

- 30 dkg darált sertéslapocka,

- 50 dkg darált sertéscomb,

- 2 vöröshagyma,

- Só, bors.

- Kevés pirospaprika( édes és aki szereti csípős is.)

Előkészület

- Kevés vízben megfőzzük a rizst. Nem baj, ha roppanos marad egy kicsit.

- A káposztalevelek eres részét kivágjuk

- Összezúzzuk a fokhagymát

- Összevágjuk a vöröshagymát

Elkészítése

- A darált húst, a félig kihűlt rizst, a zúzott fokhagymát és egy felaprított hagyma felét összedolgozzuk egy edényben, míg egy masszát nem kapunk. Ezt a masszát betöltjük a káposztalevelekbe.

- Az apróra darabolt másik hagymát és a maradék fél hagymát kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a  hozzá a pirospaprikát, és és vizet öntünk rá.

- A vágott káposztát a lábasba tesszük.

- A már megtöltött káposztákat ráhelyezzük, és leöntjük vízzel.

- Fedő alatt lassú tűzön készre készre főzzük, kavargatás nélkül.

Ezt az ételt érdemes fogyasztás előtti napon elkészíteni és kihűlés után egy napra hűtőbe tenni.

Én most nem tettem rá sem rántást, sem habarást, tejföllel fogjuk fogyasztani.

HA még finomabbá szeretnénk tenni, rakjuk egy tepsiben sorba, öntsünk rá a levéből is, hogy félig ellepje és tegyük a sütőbe, amíg egy kicsit megbarnul a teteje. Egy pár kanál tejföllel meg is kenhetjük a tetejét sütés előtt. Arra azért vigyázzunk, hogy ne száradjanak ki a töltelékek sütés közben.

Sokféleképp készíthető és fűszerezhető! Ahogy a család szereti.

Jó étvágyat kívánok!

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

ÍzVilága cikkajánló

Mákostészta narancs szeletekkel ízesítve
Édességek, Maffinok/Felfújtak
Mákostésztát szinte mindenki szereti. Kevés hozzávaló, egyszerű elkészítés jellemzi.
Reggeliző lángoska
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Az én részemet nem fehér liszttel és napraforgóolajjal készítem, hanem rizsliszttel vagy kukoricaliszttel és ol ...
Csalánsaláta gyöngyhagymával ...
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Ezek a saláták akár magukban is fogyaszthatók, de természetesen pörköltekhez és sültethez is kiváló!
A szegedi halászlé története
Információk, fontos
A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással.
Komplett lúgosító ebéd
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Vegyes zöldségleves zöldborsóval, sült hekk sütőtökpürével és héjában főtt sült burgonyával
A lángos!
Tésztafélék, Lángosok/Fánkok
A lángos, vagy kenyérlepény valószínűleg a kenyérrel egyidőben keletkezett
Kocsonya, rántott köröm, csülökpörk. I.rész
Főételek, Egytálételek
A húsokat beletettem egy közepes fazékba és hidegvízzel felengedtem, hogy bőven ellepje a húst
Szeged és környéke mindennapos ételei
Információk, fontos
Útnak indítjuk receptsorozatunkat, amelyben olyan szegedi és Szeged környéki ételeket mutatunk be, amelyek a konyh ...
Csirkemell másképp!
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Csirkemell sokunk étrendjében örök klasszis és nemcsak a diétázók és valamilyen különleges étrendet követő ...

További cikkek »