A GULYÁSLEVES! Te hogy készíted?

A GULYÁSLEVES! Te hogy készíted?


Gulyás, mint étel /részletek:gulyás története/

A gulyás (németül: Gulasch, angolul: goulash) közeli rokonaival, a pörkölttel és a paprikással a legfontosabb parasztételek, amelyek a 19. században a polgári és a nemesi konyhában teljes mértékben létjogosultságot szereztek. A „magyar gulyásleves" 2017 óta hungarikum.

A magyar konyhaművészet alapjait képező három ételfajta (bizonyos szempontból idesorolható a halászlé is) története elválaszthatatlan egymástól, sőt a forrásokból nagyon sokszor az sem derül ki egyértelműen, hogy mely ételről van szó, ugyanis az elnevezések használata nem volt egységes, mint ahogy napjainkban sem az. A gulyás külföldön is az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel, amelyet igen sok országban ismernek Gulaschgoulash néven, bár elkészítési módjuk különbözik a „mi” gulyásunkétól. A gulyás hírnevét az utóbbi évszázadban elhomályosította a gulyásleves, amelynek történelmi szerepe, elkészítési módja egészen más, mint a pásztorok által készített eredeti gulyás ételé volt.

Gulyásleves bográcsban tálalva

A gulyás története

Több forrás is megegyezik abban, hogy az étel születését, elterjedését az alföldi pásztorélethez kapcsolja, amelynek kerete a külterjes állattenyésztés volt (a Nagykunság, a Hortobágy és peremvidékei[3]). A pásztorok a településektől távol élve maguknak főztek, és ehhez szinte egyetlen főzőedényük volt, a fémbogrács. Kenyeret, szalonnát, fűszereket hoztak magukkal, a hús adott volt. Az 1790-es évekig valószínűleg a marhahús volt jellemző, hiszen a legelőkön főleg magyar szürkemarhát tartottak. Ekkor jelentek meg nagy számban a juhok, s a juhászok természetesen azoknak a húsát fogyasztották. Az első időkben köret (krumpli) nélkül fogyasztották, csak kenyérrel, a húsokat bicskahegyre tűzve, esetleg kanállal.

Gulyásbogrács – klasszikus bográcsforma, kb. 5-30 literes méretű edény

Gundel Károly így igazít el a gulyás – pörkölt – paprikás – tokány ételek útvesztőjében:

"A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével. A pörkölt ugyancsak paprikával készült, itt azonban az apróra vágott hagyma nagyobb szerepet játszik, leve sűrű, mártásszerű, maga az étel raguhoz hasonlítható. A paprikás lényegében abban különbözik a pörkölttől, hogy csak fehér húsú állatokból, tejföllel, vagy tejföllel elkevert tejszínnel készül, némileg kevesebb hagymával és paprikával. Úgy is mondhatnánk, hogy ez a pörköltnek finomabb, szalonképesebb változata. A tokány az előző kettőhöz hasonló, de ennél a húst nem kockára, hanem többnyire kisujjnyi csíkokra vágjuk. Néhány tokánynál a paprika csak aláfestő szerepet játszik, esetleg el is marad, viszont előtérbe kerülnek egyéb fűszerek és segédanyagok, például a bors, a majoránna, illetve a paradicsom, füstölt szalonna, kolbász, gomba, zöldborsó stb."

Mint a lenti táblázat is mutatja, a gulyáslevest sokan és sokféleképpen készítik.


TE HOGYAN KÉSZÍTED A GULYÁSLEVEST?  Oszd meg Velünk!



Hogyan tudod ezt megtenni? Nagyon egyszerű!

Igényelj Te is egy ingyenes  ÍzVilága magazint!

Hogyan tudsz igényelni egy ingyenes  varosodneve.izvilaga.hu magazint? (Vagy akár egyéni névvel is?)

Leírom lépésről, lépésre:

Kattints a következő linkre! https://izvilaga.hu/iroda/domainregisztracio

IzVilága magazinhoz ingyen tudsz csatlakozni! Igényeld meg településed/városod nevével receptmagazinod!

1. lépés: Kattints a fenti domainregisztraciós linkre!

2. lépés: Töltsd ki a kért adatokat: név, jelszó, email cím. Domain névhez válaszd saját településed nevét, vagy akármi neked tetsző nevet. (Írd be kisbetűvel és ékezetek nélkül.)

3. lépés: Pipáld ki a két négyzetet!

4. lépés: Nyomj rá az Igénylés gombra!

5. lépés: Kapsz majd egy levelet, ahol meg kell erősítened az Igénylést. Nézd meg a Spam, Promóciók mappákat is, mert sokszor oda érkeznek a levelek, főként gmail-es postafiók esetén.

6. lépés: Várd meg, míg aktiválják a magazinodat. Ez legkésőbb 24 órán belül megtörténik.

7. lépés: Amint aktiválták a magazinodat, be tudsz jelentkezni, és máris töltheted fel receptjeidet.

Bemutathatod saját és településed főzési szokásait vagy egy-egy bizonyos diéta ételeit, valamint kedvenc süteményeidet.

Egy dolog amire figyelj!


Az ételeidről mindig jogtiszta, saját magad által készített képet, képeket tegyél fel ide a magazinba!

Főzzünk finomakat! Érezd jól magad nálunk, akár látogató vagy oldalunkon, akár szerkesztőtársunk!

Várlak csoportunkba! Irina

Forrás: hu.wikibooks.org

És saját szöveg:Irina

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

ÍzVilága receptek

További receptek »

 

 

 

 

ÍzVilága receptek

További receptek »

 

 

 

Helyi gasztró szolgáltatók

További helyi gasztró szolgáltatók »