Csikós tokány


 Csikós tokány

A tokány az egyik legnépszerűbb magyaros étel, ami nem véletlen. Az ízletes, szaftos húsdarabok páratlan ízvilágot teremtenek, ami az egyszerű, de jellegzetes fűszerezésnek köszönhető. A tokány sokoldalúsága miatt számos változatban elkészíthető, így mindenki megtalálhatja a saját kedvencét.
A magyar gasztronómia gazdagsága és változatossága nem ismer határokat. Egyik ilyen különlegesség a Csikós tokány, mely a pásztori hagyományok és a magyar puszta ízvilágát hozza el közvetlenül az asztalunkra. Ez az étel a húsos fogások kedvelőinek kínál egy igazán ízletes élményt, amelyben a hús párosul a karakteres fűszerezéssel és az egyszerű, de annál hatásos alapanyagokkal. 

Hozzávalók:

- 12 dkg füstölt szalonna

- 1 fej hagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 db paradicsom

- 1 db paprika

- 80 dkg sertés lapocka

- 1 teáskanál pirospaprika

- 1 mokkáskanál bors

- Ízlés szerint só

Főbb hozzávalók a képen!


Habaráshoz:

- 2 dl 20%-os tejföl

- 1 evőkanál liszt


Elkészítése: Ahogy én készítem:

- Füstöltszalonna helyett bacon szalonnát haszálok, felvágom apróra,
- Serpenyőbe felteszem pirulni, teszek alá egy evőkanál olajat, mert ez nem enged annyi zsírt, mint a füstöltszalonna.
- Amint kicsit megpirult ráteszem a közben felkockázott vöröshagymát is.
- Felvágom csíkokra a húst és ráteszem ezt is dinsztelődni.
- Sózom és borsozom egy kicsit, majd a pirospaprikát is.
- Paprikát és a paradicsomot is felkockázom, majd ráteszem a húsra ezt is párolódni, főni az összevágott fokhagymával együtt.
- Kevés vizet is öntök rá, majd lefedem és hagyom főni.
- Közben a tejfölből és egy esetleg két kanál lisztből habarást készítek és ráteszem.
- Néhány percig hagyom ismét föni, forrás után, ha sűrű, akkor vízzel hígítom és ha szükséges akkor utánízesítem.
- Közben sós vízben kifőztem a tésztát is hozzá.

Tálalhatunk! Jó étvágyat hozzá!
 

Tokány főzés közben.


Egy youtube videót is megosztok itt. Nagyon egyszerűen és érthetően mondja el a hölgy az étel elkészítését.



 

Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága receptek

Sült csibemáj hagymával rozmaringgal
Főételek, Sültek
Csibemáj azaz egyszerű alapanyag, mely amellett, hogy kevés kell belőle és olcsó is, még számtalan módon el is ...
Meggyleves egyszerűen
Előételek, levesek, Levesek
Igazi ízletes előétel meggyből, melyet ha egy kicsit hosszú lével készítünk el, hűtve italként is fogyaszthatunk.
Rántott szelet, tört burgonyával
Főételek, Sültek
Sertés karaj rántva, tört burgonyával.
Rukkolamártás sertésszelettel, ebédre
Főételek, Egytálételek
Ehhez a mártáshoz bármilyen natúr, sült, vagy rántotthúst is adhatunk. Kinek-kinek ízlése szerint.
Reggeliző lángoska
Előételek, levesek, Reggelik
Olyan reggelit kell készíteni amelyik mindkettőnknek jó és minél kevesebb plusz munkával, módosítással el tud ...
Reggeliző sós palacsinta Katt ide>>
Előételek, levesek, Reggelik
Szinte mindenki szereti a palacsintát. Ezért gondoltam újra! Miért ne ehetnénk reggelire is palacsintát? Palacsint ...
Ismerd meg ételeinket, receptjeinket!
Információk, Fontos információk
Mindennapjaink egyik csodája a főzés és a sütés művészete. Készülhet az étel egy pici főzőfülkében, egy l ...
Húsleves sok sok zöldséggel
Főételek, Egytálételek
Húsleves sok sok zöldséggel
Lekvár: 1.) sütőtökből... 2.) sülttökből...
Egyéb receptek, Befőtt, lekvárok, savanyúság
Az idén a kertemben sok sütőtök termett, ezért úgy döntöttem készítek lekvárt is belőle.

További receptek »

 

 

 

 

ÍzVilága receptek

További receptek »

 

 

 

Helyi gasztró szolgáltatók

További helyi gasztró szolgáltatók »