Csikós tokány


 Csikós tokány

A tokány az egyik legnépszerűbb magyaros étel, ami nem véletlen. Az ízletes, szaftos húsdarabok páratlan ízvilágot teremtenek, ami az egyszerű, de jellegzetes fűszerezésnek köszönhető. A tokány sokoldalúsága miatt számos változatban elkészíthető, így mindenki megtalálhatja a saját kedvencét.
A magyar gasztronómia gazdagsága és változatossága nem ismer határokat. Egyik ilyen különlegesség a Csikós tokány, mely a pásztori hagyományok és a magyar puszta ízvilágát hozza el közvetlenül az asztalunkra. Ez az étel a húsos fogások kedvelőinek kínál egy igazán ízletes élményt, amelyben a hús párosul a karakteres fűszerezéssel és az egyszerű, de annál hatásos alapanyagokkal. 

Hozzávalók:

- 12 dkg füstölt szalonna

- 1 fej hagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 db paradicsom

- 1 db paprika

- 80 dkg sertés lapocka

- 1 teáskanál pirospaprika

- 1 mokkáskanál bors

- Ízlés szerint só

Főbb hozzávalók a képen!


Habaráshoz:

- 2 dl 20%-os tejföl

- 1 evőkanál liszt


Elkészítése: Ahogy én készítem:

- Füstöltszalonna helyett bacon szalonnát haszálok, felvágom apróra,
- Serpenyőbe felteszem pirulni, teszek alá egy evőkanál olajat, mert ez nem enged annyi zsírt, mint a füstöltszalonna.
- Amint kicsit megpirult ráteszem a közben felkockázott vöröshagymát is.
- Felvágom csíkokra a húst és ráteszem ezt is dinsztelődni.
- Sózom és borsozom egy kicsit, majd a pirospaprikát is.
- Paprikát és a paradicsomot is felkockázom, majd ráteszem a húsra ezt is párolódni, főni az összevágott fokhagymával együtt.
- Kevés vizet is öntök rá, majd lefedem és hagyom főni.
- Közben a tejfölből és egy esetleg két kanál lisztből habarást készítek és ráteszem.
- Néhány percig hagyom ismét föni, forrás után, ha sűrű, akkor vízzel hígítom és ha szükséges akkor utánízesítem.
- Közben sós vízben kifőztem a tésztát is hozzá.

Tálalhatunk! Jó étvágyat hozzá!
 

Tokány főzés közben.


Egy youtube videót is megosztok itt. Nagyon egyszerűen és érthetően mondja el a hölgy az étel elkészítését.



 

Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága receptek

További receptek »

 

 

 

 

ÍzVilága receptek

További receptek »

 

 

 

Helyi gasztró szolgáltatók

További helyi gasztró szolgáltatók »