Párolt rizs
Párolt rizs.
Hozzávalók:
1,- egység (bögre) rizs,
3.5 egység (bögre ) víz,
só, bors, esetleg babérlevél,
pici olaj.
Elkészítése:
A rizst megmosom, lecsurgatom,
A főző edénybe fél vagy egy evőkanál olajat teszek,
Beleteszem a rizst, kevergetve egy kicsit átpirítom,
Majd ráöntöm az összes vizet.
Sót, borsot, babérlevelet teszek bele. Megkeverem.
Hagyom főni, lassú tűzön, eleinte 1x 2x kíméletesen megkeverem.
Amikor már megdagadtak a rizsszemek, elfőtt a leve, elzárom a tüzet alatta.
Lefedem! Hagyom tovább párolódni 10-15 percig.
Tálalás előtt kóstoljuk meg a rizsszemet, hogy át főtt-e teljesen.
Ha nem roppan a közepe, akkor készen van.
Akkor szép a párolt rizs, ha pörgős a rizs, tehát nincsenek összeregadva a szemek.
Ez sajnos nem mindig sikerül ilyen szépre, mert a rizs minősége sem egyforma és a főzésre is nagyon kell vigyázni, hogy hogyan csináljuk!
A képen is egy kicsit össze vannak ragadva a szemek, de ettől még nagyon finom.
Tálalhatjuk sültekhez, pörköltekhez vagy hús nélkül zöldségekkel.
Minden formában ízletes és laktató étel.
Jó étvágyat hozzá!
ÍzVilága receptek
ÍzVilága receptek