Szilvalekváros gombóc


Szilvalekváros gombóc

Ez az az étel, amiről nem kell sokat írni. 

Egyszerű és gyorsan elkészíthető, szinte elrontani sem lehet és mégis nagyon közkedvelt és finom.


Hozzávalók:

- 1 kg krumpli

- 30 dkg liszt

- 1 darab tojás

- ízlés szerint 

- 30 dkg szilvalekvár

- 20 dkg zsemlemorzsa

- 2 ek vaj

- ízlés szerint porcukor


Elkészítése:
 
A krumplit héjában megfőzzük, lehúzzuk a héját, még melegen áttörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd belekeverjük a tojást, a lisztet és a sót. Összegyúrjuk. Ha kicsit ragacsos, adunk hozzá még egy pici lisztet.

Lisztezett deszkán fél centis vastagságúra nyújtjuk, és négyzeteket vágunk belőle. A négyzetek közepébe egy-egy kiskanálnyi lekvárt teszünk. A négyzetek sarkait összenyomkodjuk, majd gombóccá formáljuk.

Egy serpenyőben vajat olvasztunk, kevergetve aranyszínűre pirítjuk rajta a morzsát.

A gombócokat bő, forró, sós vízben főzzük, míg nem jönnek fel a víz tetejére. Szűrőkanállal kihalásszuk, és meghempergetjük a morzsában.

Tálalhatjuk!
Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

További cikkek »