Túrós-tejfölös pogácsa

Túrós-tejfölös pogácsa


Túrós-tejfölös pogácsa

Mi is az a pogácsa? Mi jut eszünkbe a pogácsa szó hallatán? Erre szinte még a legapróbb gyerek is azonnal azt válaszolná: Egy finom kerek süti. Igen: pogácsa egy kisebb kerek, általában sós sütemény, de létezik édes változata is. A Kárpát-medence, a balkán és a török konyha jellegzetes terméke. Természetesen nagyon szívesen sütjük mi magyar háziasszonyok is. Sokféle pogácsa létezik, hirtelen nehéz is lenne felsorolni őket. Én ma egy túrós-tejfölös pogácsát készítettem.

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt,

- 25 dkg margarin,

- 1 evőkanál só,

- 25 dkg túró,

- 2 dl tejföl,

- 1 tojás, (+1 a tetejét megkenni)

- 1 csomag élesztő, 

- kevés reszelt sajt a tetejére


Elkészítése:

- A lisztet először is átszitáljuk, hogy laza legyen, majd hozzáadjuk a margarint és a sót és összegyúrjuk.

- Amikor  már jól összevegyült, hozzáadjuk a túrót, a tejfölt, a tojást és az élesztőt is belemorzsoljuk, majd  kiméletesen összekeverjük, jól összegyúrjuk. Kapunk egy szép kis cipónyi tésztát.

- Tálban letakarva, szobahőmérsékleten egy órát hagyjuk kellni.

Majd...

- A tésztát kb. újnyi vastagságúra és kiszaggatjuk tetszés szerinti méretű kerek szaggatóval,

- Majd sütőpapírral bélelt tepsikbe rakjuk,

- Tojássárgájával megkenjük a tetejét és minden darabra egy csipetnyi reszelt sajtot  teszünk.

- Én a sajtos mellett sós-köményest is készítettem. Ebből az adag tésztából 3 tepsi megtelt.

 

 

- Közben a sütőt 200 fokra felmelegítjük,

- Majd, 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük a pogácsánkat.

Még néhány fotó:

Ez a pogácsa még másnap is omlós és finom lesz!

Jó étvágyat hozá!

Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága receptek

További receptek »

 

 

 

 

ÍzVilága receptek

További receptek »

 

 

 

Helyi gasztró szolgáltatók

További helyi gasztró szolgáltatók »