A mákosguba, jellegzetes magyar étel

A mákosguba, jellegzetes magyar étel


  • A mákosguba jellegzetes magyar édesség 

Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Napjainkban már egész évben készítik ezt a desszertet. Leginkább szikkadt vizes kiflit használnak az elkészítése során, de a hagyományos módon elkészítve kelt tésztából készül. 

Én a szikkadt vizes kiflit részesítem előnyben, amikor erre a finom étel fogyasztására vágyunk. Nem sok olyan ételt ismerek amelyet ilyen egyszerűen és gyorsan el lehetne készíteni.

Hozzávalók:

- 10 db szikkadt kifli

- 1 liter tej

- darált mák ízlés szerint

- cukor ízlés szerint

- vaníliás cukor ízlés szerint

Elkészítése:

- Felteszem a tejet forralni

- Teszek bele egy-két kanál cukrot is (ízlés szerint),

- utána felvágom a kifliket karikára.

- Ha felforrt a tej, félreteszem egy kicsit hűlni,

- majd ráöntöm a felkarikázott kiflikre és óvatosan átforgatom, hogy teljesen átpuhuljanak de lehetőleg ne nagyon törödjenek meg.

- Ha a kifli fölszívta a tejet, 

- tetejére teszem a darált cukrozott mákot. (aki nem fogyaszt cukrot, az kihagyhatja belőle)



Az étel ezzel készen van és tállalható!

Hogyan tállaljuk?

Legegyszerűbb, ha csak tányérra rakjuk és azonnal fogyasztható, de ízlés szerint lehet még további ízfokozó praktikákat bevetni.

1. A tányérra rakott mákosguba tetejére vaníliás cukrot hintunk.

2. Készítünk vanília öntetet és azt tesszük a tányér aljába, majd rá a mákosgubát.

3.  A tányérra rakott mákosguba tetejét ízlés szerint megcsurgatjuk a vaníliás finomsággal, úgy hogy a guba is szépen kilátszon.

4. Mákosguba mellé adhatunk fahéjas almakompótot. ( Ez nem annyira ismert, de igen finom.)



"Mákosguba készítese kelt tésztával

Ez a hagyományos bobajka, mely az étel illetve a jellegzetes tészta neve is. Langyos, cukros vízben kelt élesztővel tésztát dagasztottak, amikor megkelt, kézzel tepsi hosszúságú, ujjnyi vastag rudakat formáztak belőle. Sütés előtt vagy után felkarikázták. Tepsiben megsütötték, a kiszárított darabok akár fél évig is elállnak. Felhasználáskor langyos vízzel „megöntötték”, darált cukros mákkal megszórták. " Forrás: hu.wikipédia.org

Ezt így én még nem készítettem el, de már fogyasztottam ilyen módszerrel készült mákosgubát. Nagyon finom, de az íze (a teljes ízhatás) egészen más, mint amikor kifliből készítjük.


Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

Tejszínes gombamártás
Főételek, Egytálételek
Tállalhatjuk, sülthúsokkal, sülthallal, adhatunk hozzá bármilyen tészta köretet, esetleg előtte egy egyszerű levest.
Pulykaszárnyközép burgonyával, sült céklával
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Ahogy ezt az ételt elkészítettem ez egy alap. Az őszibarack befőtt nagyon harmonizál vele.
Egy gyors fánk receptje
Tésztafélék, Lángosok/Fánkok
Gyorsan elkészíthető édesség ebédre, egy jó kis leves után, vagy egyszerűen csak délutáni desszertként fogyasztva.
Szeged és környéke mindennapos ételei
Kiemeltek, Ajánló
Útnak indítjuk receptsorozatunkat, amelyben olyan szegedi és Szeged környéki ételeket mutatunk be, amelyek a konyh ...
Csikós tokány
Főételek, Egytálételek
Az ízletes, szaftos húsdarabok páratlan ízvilágot teremtenek, ami az egyszerű, de jellegzetes fűszerezésnek kös ...
Habostorta rövid élete
Információk, Egyéb
Egy habostorta nem csupán édesség – igazi műalkotás, amely a cukrász keze alatt születik, és rövid, de ragyog ...
Petrezselymes burgonya
Egyéb receptek, Köretek
Az állagát a főtt burgonyán hagyott lé mennyiségével szabályozhatod.
Az ízletes marhapörkölt
Főételek, Pörköltek
Lehetőleg főzzük jó szaftosra! Ne salnáljuk belőle a vöröshagymát, mert ettől lesz jó szaftos!
A szegedi halászlé története
Információk, fontos
A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással.

További cikkek »