Feketeberkenye lekvár és hasznossága
Fekete berkenye lekvár receptje
Hozzávalók (kb. 1 kg lekvárhoz):
- 1 kg friss fekete berkenye (alaposan megmosva, szárítva)
- 500-700 g cukor (ízlés szerint, ha édesebben szereted, növeld; a berkenye fanyar, így érdemes legalább 500 g-ot használni)
- 1-2 alma (opcionális, puhítja az ízt és segít a sűrűsödésben; meghámozva, cikkekre vágva)
- 1 citrom leve és reszelt héja (a frissességért és a pektin miatt, ami sűríti)
- 2-3 dl víz (ha szükséges a főzéshez)
- Előkészítés: Mossuk meg alaposan a fekete berkenyét hideg vízben, távolítsuk el a szárakat és a romlott szemeket. Ha van alma, azt is mossuk meg, hámozzuk meg és vágjuk cikkekre. A citromot reszeljük meg a héját, majd nyomjuk ki a levét.
- Főzés kezdete: Tegye a berkenyét (és az opcionális almát) egy nagy lábasba, öntsön rá 2-3 dl vizet. Forralja fel közepes lángon, majd főzze 10-15 percig, amíg a bogyók megpuhulnak és szétmennek. Időnként keverje, hogy ne égjen le.
- Pürésítés: Botszáróval vagy turmixgépben pürésítse a masszát simára. Ezután adja hozzá a cukrot, a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Keverje össze jól.
- Sűrítés: Forralja fel újra, majd közepes lángon, fedő nélkül főzze további 20-30 percig, amíg be nem sűrűsödik (kb. 105°C-ra sűríthető cukorhőmérővel, vagy ha egy kanálnyi a tányérra csöpög és nem folyik szét). Időnként keverje, nehogy leragadjon. Ha túl sűrű, adjon hozzá egy kis vizet.
- Üvegezés: Forrón sterilizált üvegekbe (forró vízzel leöblítve és kikenve) töltse a lekvárt. Zárja le szorosan, majd fordítsa fejjel lefelé az üvegeket 10-15 percre, hogy vákuum keletkezzen. Hagyja szobahőmérsékleten kihűlni.
Tipp: Ha fermentált verziót szeretnél (probiotikumokkal dúsítva), hagyja a kész lekvárt szobahőmérsékleten 1-2 napig erjedni egy tiszta edényben, mielőtt üvegezed – ez gazdagabb ízt ad.
Tárolja hűvös, sötét helyen; hűtőben akár 1 évig eláll. Kóstold palacsintára, sajtokhoz vagy joghurthoz – fanyar, intenzív íze fantasztikus!Miért hasznos a fekete berkenye a szervezetünknek?A fekete berkenye igazi "szupergyümölcs": az antioxidáns-tartalma (különösen a polifenolok és antocianinok) a bogyósok közül az egyik legmagasabb, ami segíti a szervezetet a szabad gyökök semlegesítésében, így lassítja az öregedést és védi a sejteket. Íme a legfontosabb előnyei, tudományos alapokon:
- Immunrendszer erősítése: Gazdag C-vitaminban, K-vitaminban, B-vitaminokban, mangánban és káliumokban, ami támogatja az immunválaszt és csökkenti a gyulladást (pl. csökkenti a CRP-szintet).
- Szív- és érrendszer védelme: Segít szabályozni a vérnyomást, javítja az erek rugalmasságát, csökkenti a koleszterinszintet és megelőzi az érelmeszesedést – különösen hasznos magas vérnyomásnál vagy szívproblémáknál.
- Gyomor- és bélrendszer támogatása: Gyulladáscsökkentő hatású, enyhíti a görcsöket, fekélyeket és hurutot; javítja a máj és epe kiválasztását, segít eltávolítani a nehézfémeket.
- Cukorbetegség kockázatának csökkentése: Alacsony kalóriatartalmú (kb. 50 kcal/100 g), stabilizálja a vércukorszintet, és antioxidánsai védik a hasnyálmirigyet.
- Egyéb előnyök: Csökkenti a rákkockázatot az oxidatív stressz ellen, enyhíti a migrént, és támogatja a bőr egészségét az öregedésgátló hatással.
Figyelem:
Napi 1-2 dl lé vagy egy marék bogyó ajánlott, de fokozatosan kezdd, mert vérnyomáscsökkentő – alacsony vérnyomásnál konzultálj orvossal.
Vérhígítókat szedők vagy allergiásak óvatosan fogyasszák, mert ritkán vérzést vagy reakciót okozhat.
Ha van kerted, ültess belőle – könnyen termeszthető!
Jó étvágyat és egészséget kívánok!
Ez a recept a mesterséges inteligencia segítségével készült!
Tetszett a cikk?
ÍzVilága cikkajánló
Édes hagyomány karácsonyra
Információk, Egyéb
A szaloncukor készítése nem ördöngösség, de igényel némi türelmet és kreativitást.
Reggeliző lángoska
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Az én részemet nem fehér liszttel és napraforgóolajjal készítem, hanem rizsliszttel vagy kukoricaliszttel és ol ...
Sült csibemáj hagymával rozmaringgal
Főételek, Sültek
Csibemáj azaz egyszerű alapanyag, mely amellett, hogy kevés kell belőle és olcsó is
Sült birsalma
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Téli csemegéink egyike a sült birsalma. Ez az alma egy külön ízvilág. Aki még nem kóstolta, hát érdemes bepótólni!
Petrezselymes burgonya
Egyéb receptek, Köretek
Az állagát a főtt burgonyán hagyott lé mennyiségével szabályozhatod.
Szegedi csirkegulyás csipetkével
Főételek, Egytálételek
Először is főzzünk egy hagyományos csirkegulyáslevest sok zöldséggel, pirospaprikával, enyhén csípősen.
Sült hekk lúgosító köretekkel...
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Sült hekk, sütőtökpürével, héjában főtt burgonyával, olívaolajban átsütve, kaliforniai paprikával díszítve.
Szeged és környéke mindennapos ételei
Kiemeltek, Ajánló
Útnak indítjuk receptsorozatunkat, amelyben olyan szegedi és Szeged környéki ételeket mutatunk be, amelyek a konyh ...
Csikós tokány
Főételek, Egytálételek
Az ízletes, szaftos húsdarabok páratlan ízvilágot teremtenek, ami az egyszerű, de jellegzetes fűszerezésnek kös ...