Feketeberkenye lekvár és hasznossága

Feketeberkenye lekvár és hasznossága


Fekete berkenye lekvár receptje

Hozzávalók (kb. 1 kg lekvárhoz):
  • 1 kg friss fekete berkenye (alaposan megmosva, szárítva)
  • 500-700 g cukor (ízlés szerint, ha édesebben szereted, növeld; a berkenye fanyar, így érdemes legalább 500 g-ot használni)
  • 1-2 alma (opcionális, puhítja az ízt és segít a sűrűsödésben; meghámozva, cikkekre vágva)
  • 1 citrom leve és reszelt héja (a frissességért és a pektin miatt, ami sűríti)
  • 2-3 dl víz (ha szükséges a főzéshez)
 
Elkészítés lépésről lépésre:
  1. Előkészítés: Mossuk meg alaposan a fekete berkenyét hideg vízben, távolítsuk el a szárakat és a romlott szemeket. Ha van alma, azt is mossuk meg, hámozzuk meg és vágjuk cikkekre. A citromot reszeljük meg a héját, majd nyomjuk ki a levét.
  2. Főzés kezdete: Tegye a berkenyét (és az opcionális almát) egy nagy lábasba, öntsön rá 2-3 dl vizet. Forralja fel közepes lángon, majd főzze 10-15 percig, amíg a bogyók megpuhulnak és szétmennek. Időnként keverje, hogy ne égjen le.
  3. Pürésítés: Botszáróval vagy turmixgépben pürésítse a masszát simára. Ezután adja hozzá a cukrot, a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Keverje össze jól.
  4. Sűrítés: Forralja fel újra, majd közepes lángon, fedő nélkül főzze további 20-30 percig, amíg be nem sűrűsödik (kb. 105°C-ra sűríthető cukorhőmérővel, vagy ha egy kanálnyi a tányérra csöpög és nem folyik szét). Időnként keverje, nehogy leragadjon. Ha túl sűrű, adjon hozzá egy kis vizet.
  5. Üvegezés: Forrón sterilizált üvegekbe (forró vízzel leöblítve és kikenve) töltse a lekvárt. Zárja le szorosan, majd fordítsa fejjel lefelé az üvegeket 10-15 percre, hogy vákuum keletkezzen. Hagyja szobahőmérsékleten kihűlni.
Tipp: Ha fermentált verziót szeretnél (probiotikumokkal dúsítva), hagyja a kész lekvárt szobahőmérsékleten 1-2 napig erjedni egy tiszta edényben, mielőtt üvegezed – ez gazdagabb ízt ad.
Tárolja hűvös, sötét helyen; hűtőben akár 1 évig eláll. Kóstold palacsintára, sajtokhoz vagy joghurthoz – fanyar, intenzív íze fantasztikus!Miért hasznos a fekete berkenye a szervezetünknek?A fekete berkenye igazi "szupergyümölcs": az antioxidáns-tartalma (különösen a polifenolok és antocianinok) a bogyósok közül az egyik legmagasabb, ami segíti a szervezetet a szabad gyökök semlegesítésében, így lassítja az öregedést és védi a sejteket. Íme a legfontosabb előnyei, tudományos alapokon:
  • Immunrendszer erősítése: Gazdag C-vitaminban, K-vitaminban, B-vitaminokban, mangánban és káliumokban, ami támogatja az immunválaszt és csökkenti a gyulladást (pl. csökkenti a CRP-szintet).
  • Szív- és érrendszer védelme: Segít szabályozni a vérnyomást, javítja az erek rugalmasságát, csökkenti a koleszterinszintet és megelőzi az érelmeszesedést – különösen hasznos magas vérnyomásnál vagy szívproblémáknál.
  • Gyomor- és bélrendszer támogatása: Gyulladáscsökkentő hatású, enyhíti a görcsöket, fekélyeket és hurutot; javítja a máj és epe kiválasztását, segít eltávolítani a nehézfémeket.
  • Cukorbetegség kockázatának csökkentése: Alacsony kalóriatartalmú (kb. 50 kcal/100 g), stabilizálja a vércukorszintet, és antioxidánsai védik a hasnyálmirigyet.
  • Egyéb előnyök: Csökkenti a rákkockázatot az oxidatív stressz ellen, enyhíti a migrént, és támogatja a bőr egészségét az öregedésgátló hatással.
Figyelem:
Napi 1-2 dl lé vagy egy marék bogyó ajánlott, de fokozatosan kezdd, mert vérnyomáscsökkentő – alacsony vérnyomásnál konzultálj orvossal.
Vérhígítókat szedők vagy allergiásak óvatosan fogyasszák, mert ritkán vérzést vagy reakciót okozhat.
Ha van kerted, ültess belőle – könnyen termeszthető! 
Jó étvágyat és egészséget kívánok!

Ez a recept a mesterséges inteligencia segítségével készült!
Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

Fejessaláta paradicsommal tálalva
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Ennél egyszerűbben elkészíthető salátát elképzelni sem tudok.
Sült hekk lúgosító köretekkel...
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Sült hekk, sütőtökpürével, héjában főtt burgonyával, olívaolajban átsütve, kaliforniai paprikával díszítve.
Konyhaműveletek 4/3 rész : Tészták
Információk, Egyéb
A tészták tipikusan cukrászipari ételanyagok, de előfordulnak a szakácsfeladatok során is.
Csalánsaláta gyöngyhagymával ...
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Ezek a saláták akár magukban is fogyaszthatók, de természetesen pörköltekhez és sültethez is kiváló!
Vegyes zöldségleves
Előételek/Levesek, Levesek
Tetszés szerint: Az arányok nem számítanak. Ha valami hiányzik az sem baj.
Ismerd meg ételeinket, receptjeinket!
Információk, fontos
Egy kis kreativitást, néhány új ötletet beletéve, a legízletesebb ételek születhetnek meg.
Krumplis tészta savanyúságokkal
Főételek, Egytálételek
A legfinomabb, ha kovászos vagy savanyú uborkával esszük, de bármilyen ecetes savanyúság illik hozzá.
Karfiol és csirkemell kukoricadarában
Speciális receptek, Lúgosító ételek
A készétel nagyon ropogós, mert kukoricadarában van megforgatva a hós és a karfiol is.
Csirkemell másképp!
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Csirkemell sokunk étrendjében örök klasszis és nemcsak a diétázók és valamilyen különleges étrendet követő ...

További cikkek »