Fejessaláta paradicsommal tálalva

Fejessaláta paradicsommal tálalva
Ennél egyszerűbben elkészíthető salátát elképzelni sem tudok.
Hozzávalók:
- 1-2 db fejessaláta ( PH lúgos )
- 1-2 db érett, de nem puha paradicsom (PH lúgos)
Készítése:
Salátafejeket bő folyóvízben megmossuk, a külső erősebb leveleket leszedjük róla (az mehet díszítésnek a sülthús alá), majd a fejeket ketté, vagy négyfelé vágjuk.
Paradicsomokat is megmossuk majd tetszés szerint felvágjuk.
4-5 percig ecetes sós vízben áztatjuk őket, majd kiszedjük és tálaljuk.
Tetejére néhány csepp olívaolajat csepegtetünk, vagy permetezünk és kész.
Aki szeretné, még ízlése szerint fűszerezheti a tetejét.
Nyáron érdemes belőle nagyobb mennyiséget készíteni és leve is lehet neki hosszabb, mert igen hűsitő nasi így a hűtőből.
Mit lehet tudni a fejessalátáról?
Míg sokan azt hiszik, hogy a közönséges saláta mentes a tápanyagoktól, igen jelentős a lúgosító hatása és egyáltalán nem haszontalan. Ajánlott megbarátkozni a salátával és minden változatával, ami szintén lúgosít és magas a tápanyagtartalma. A fő ok az mégis az, hogy a salátafélék fitonutrienseket tartalmaznak, amelyek segítik a pH egyensúly fenntartását.
Fitonutriens jelentése:
A fitonutriens vagy fitokemikália elnevezés gyűjtőfogalom, amely a növényekben rejlő tápanyagokra, kémiai vegyületekre utal. Időről időre a kutatók egyre több fitokemikáliát azonosítanak, amelyek szerepe ma már nem képezi vita tárgyát.
Fogyasszunk salátát bátran! Egészséges!
ÍzVilága receptek









ÍzVilága receptek








