Konyhaműveletek 3/2 rész : Zölds. gyüm.
Zöldségek és gyümölcsök
A zöldségeket tisztítani és darabolni kell, mielőtt az ételeket elkészítenénk, illetve az asztalra kerülnének.
Tisztítás
A tisztítás során a növényi anyagokról eltávolítjuk a hibás, éretlen, romlott darabokat, a rátapadt földet, fölösleges növényi részeket (levél, szár, magok, magház, stb.).
- Száraz tisztítás
A száraz tisztítás során a hibás, nem megfelelő minőségű példányokat eltávolítjuk. Ezután a szükségtelen részleteit a növénynek szintén eltávolítjuk. Ezek lehetnek:
- hámozás
- kaparás
- faragás
- kivágás
- levelezés
- csumázás
- magozás
- szemezés
- feltörés
- Nedves tisztítás
A növényről víz segítségével eltávolítjuk a szennyeződéseket. lényeges lépés, ugyanis egyes szennyeződések az ízt ronthatják el, vagy egyes esetekben a gyomrunkat. A nedves tisztítás után a növényt feldolgozásig hagyjuk víz alatt, ami a barnulást, ami egyben minőségcsökkenés is, megakadályozza. A nedves tisztítás alatt értendőek az alábbiak:
- lemosás
- áztatás
- megmosás
- kefélés
- leöblítés
Darabolás
A darabolás célja, hogy a növényi részt, amit fogyasztásra tervezünk feldolgozni, ehhez alkalmas méretű darabokra osszuk fel. A darabolás fajtái:
- egészben
- félbe
- negyedelve
- cikkekre
- hasábra
- batonra
- szeletekre
- karikázva
- szalmára
- kockára
- finomra
- gyufametéltre
- kivájva
- 10-20 mm-es darabokra
- reszelve
- rózsáira szedve
- leveleire szedve
- tépve
- gyalulva
- golyóra
Forrás: hu.wikipedia.org
kép forrása: pixabay.com
ÍzVilága receptek
ÍzVilága receptek