Tejberizs naranccsal


Tejberizs tejből és rizsből készült kása.

Mivel kinézete hasonlít a pudingéra, gyakran rizspudingnak is nevezzük.

Általában megadható főzési arányok: egy bögre megtisztított kiválogatott, megmosott rizshez tanácsos 3 bögre tejet adni, cukrot ízlés szerint. Desszertként/édességként gyakran gyümölcsöt is adhatunk hozzá. Melegen vagy hűtve, tejszínhabbal, befőttel, gyümölccsel, és/vagy szörpökkel dúsítva, esetleg fahéjjal, vaníliával, kakaóval vagy más ízesítővel fogyasztjuk. E néhány mondatból is látszik, hogy a tejberizst milyen sokféle módon el lehet készíteni. Én nagyon szeretem a gyümölcsöket, ezért ma egy nagyon egyszerű módon készítettem el:

Tejberizs naranccsal... 

- 30 dkg rizs

- 1 liter l tej

- egy csipet só

- 1 csomag vaníliás cukor

- 1-3 ek.cukor (ízlés szerint)

Elkészítése:

A fenti hozzávalókat feltettem egy közepes edényben főni. Amíg fel nem forrt, néhányszor megkevertem, majd a továbbiakban lassú tűzön addig főztem, amíg a rizs beszívta a tejet és közben meg is puhult. Érdemes ellenőrizni, hogy a rizsszemek közepe is puha legyen. Ha ez nem így van és már nincs tej rajta, akkor ajánlatos önteni még rá szükség szerint és ismét forrásig hevíteni, majd fedővel leborítani és hagyni 10-20 percig pihenni. Ekkor finoman és egyenletesen szépen "összeérik" megpuhul.

Ha már félig kihűlt, akkor tálalhatjuk:

Döntsük el hogyan szeretnénk az asztalra tenni és válasszunk, ízlés szerint:

- kakaópor

- őrölt fahéj

- csokoládé

- lekvár

- gyümölcsök

- befőttek

- tejszínhab vagy valami más.


Én ma gyümölcsökkel tálaltam és fahéjjal meghintettem.

 

Jó étvágyat! 

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

ÍzVilága receptek

További receptek »

 

 

 

 

ÍzVilága receptek

További receptek »

 

 

 

Helyi gasztró szolgáltatók

További helyi gasztró szolgáltatók »